Vypěstujte si na své zahrádce granátová jablka

Vypěstujte si na své zahrádce netradiční druh ovoce - granátová jablka. Keř, jehož plody jsou lidstvu známy již více než 5000 let, není příliš náročný na pěstování. Navíc v plodech nalezneme velké množství vitamínu C a také železa.

Granátová jablka

Něco málo z historie granátového jablka

Granátovník (Punica granatum), známý lidstvu nejméně 5000 let, je rozložitý keř pocházející z Persie a Přední Asie. Plody granátovníku, tedy granátová jablka, se těšili v dávných dobách přízni vladařů i samotných bohů. Granátová jablka byla zasvěcena řeckým bohyním Afroditě a Héře. Také král Šalamoun měl údajně celý sad granátovníků.

Co se skrývá pod slupkou?

Pod tuhou slupkou granátového jablka nalezneme osvěžující, růžově průsvitnou a silně vonící dužinu, ve které jsou ukryty červená zrníčka, která mají vysoký obsah železa a vitamínu C. V obchodech můžeme toto chutné ovoce nalézt na pultech zejména v zimě, nejhojněji v období Vánoc.

O granátovníku...

Granátovník kvete na jaře krásnými sytě červenými květy, plodí na konci léta až do podzimu. Plodů se dočkáte nejdříve za 7 let. Zakrslé odrůdy plodí již dříve. Plody, které se na stromku vyvinou, je vhodné na podzim po ukončení vegetační doby odstříhat, čímž se zabezpečí bohatší kvetení v následujícím roce.

Pěstujeme granátovník ze semen

Granátovník si můžeme vypěstovat poměrně snadno ze semen. Z plodů vydlabejte semínka a nechejte ve vodě mírně zakvasit. Po 2 až 3 dnech semínka opláchněte mírným proudem čisté vody, odstraňte zbytky dužniny a vysejte do výživné, lehké a propustné zeminy s neutrálním pH. Můžete použít i běžný substrát, ten je ovšem vhodné provzdušnit pískem a nebo rozdrobeným polystyrenem. Semínka granátovníku nejlépe klíčí při 25 - 30°C. Čím nižší bude pěstební teplota, tím déle bude klíčení semínek trvat.

Vzešlé rostlinky rozsázíme po jedné do malých květináčů. V našich klimatických podmínkách se granátovník pěstuje spíše jako okrasná rostlina, která časem plodí, ale poskytuje plody nepříliš dobré chuti. Teprve po naroubování rouby ušlechtilých kultivarů mohou nést rostliny chutná granátová jablka. Semenáčky vypěstované ze semen jsou obvykle odolnější.

Péče o granátovník

Od jara do podzimu je pro něj ideální letnění (pěstování na venkovním stanovišti). Vhodné je umístění na slunném stanovišti chráněném před silným poledním žárem. Během sezóny granátovník vyžaduje pravidelnou zálivku i přihnojování. Granátovník můžete pěstovat také ve skleníku.

Na zimu je vhodné nechat granátovník přezimovat v tmavší místnosti s teplotou 0 - 15°C (tento ovocný stromek snáší teploty do 0°C, nižší teplota by mu mohla uškodit). Nezapomeňte jej přes zimu občas mírně zalít. Mladé rostliny se obvykle přesazují každým rokem, starší granátovníky (nebo-li také marhaníky) pak jednou za 2 až 3 roky. Vhodným ročním obdobím pro přesazování je jaro.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies