Pěstování
Sazeničky si koupíte v zahradnictví či v jiné prodejně. Maliníky jsou otužilé a úroda vám vyroste, i když je na maliníku málo výhonků. Vyžadují slunce a dostatek vláhy a optimální pH půdy by mělo být v rozmezí (5,6 - 6,5). Maliník byste měli přesadit na jiné místo jednou za devět let. Sázejte je do řady s mezerami minimálně 70 cm. Některé druhy musíte nejprve namočit a pak jim ještě zastřihnout kořeny. Než je zasadíte do půdy, nejdříve ji musíte porýt a pohnojit.
Nepoužívejte chlórové hnojivo a hnojit byste měli maximálně třikrát - brzy zjara, v květnu a pak ještě po sklizení úrody. Aby se vám výhony nelámaly, přidejte k nim opory. Sklizeň si musíte správně načasovat. Většinou jsou zralé v období od července do září. Tady ale období zralosti ovlivňuje druh maliníku. Sklízejte je minimálně 4x týdně, jinak vám spadnou na zem. Ale pokud je nemůžete odtrhnout, pak ještě nenastal jejich čas. Musí být teplé, suché počasí, jinak by mohlo hrozit, že vám budou plesnivět. Maliníky by vám měli plodit asi měsíc.
Druhy malin
Maliníky mohou být jedno-plodící či dvou-plodící. Ty, které plodí jen jednou, jsou také jinak nazývané letní. Patří mezi ně tyto odrůdy - Granát, Veten, Zeva II., Rubín a Lloyd George. Maliníky, jenž plodí dvakrát, se označují jako remontující. Řadí se tu Ada, Ljulia, Medea, Heritage a opět Lloyd George. Každá odrůda je něčím jiná. Než si koupíte určitý druh, měli byste se zaměřit na pár faktorů. Informujte se, jak je daný druh plodný, odolný vůči chorobám, jak chutnají a vypadají jeho plody a jakou podporu mu musíte při růstu poskytnout. Také se zeptejte na čas a délku sklizně.
Účinky
Maliny působí jako přírodní antioxidanty. Množství antioxidantů roste s intenzitou barvy malin. Maliny jsou bohaté na vápník, železo, draslík, hořčík, vitamíny A, B, C, P a další minerální látky. Také v nich najdeme pektin, barviva, kyselinu jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí a další. Jejich zrníčka mají vysoký obsah zinku a díky tomu působí jako afrodiziakum. Mají pozitivní vliv na zmírnění ledvinových a jaterních chorob, pomáhají s revmatismem a také léčí poruchy vidění. Jejich konzumací si očistíte střeva, zlepšíte si imunitu a snížíte hladinu cholesterolu.
Diskuze