Vypěstujte si chutné dýně

Dýně má mnoho různých podob. Většina druhů je jedlá a některé jsou opravdové delikatesy - například Hokaido. Pro pěstování dýní na své zahrádce nepotřebujete žádné zvláštní informace.

Dýně nemusí být jen oranžová

 

Jsou zdravé, mají léčivé účinky a jsou skoro nekalorické. Řadí se mezi tykvovité rostliny. Dýně nejsou jen oranžové, mohou mít spoustu barev a nejen to. Dýně může být různého tvaru i chuti. Existují malé, velké, kulaté, hruškovité, zploštělé, válcovité či tzv. “baňaté”. Jsou krémové, žluté, tmavě zelené, ale mohou být i kropenaté, flekaté, pruhované, jednobarevné, žíhané, hladké, hrbolaté a jiné. Jednotlivé druhy se liší i chutí - chutnají jako pečené kaštany, brambory, jiné zas jako oříšky nebo máslo. Některé dýně nejsou vhodné ke konzumaci, ale spíše jen na dekoraci.

 

Pěstování

 

Nejčastěji se pěstují Hokkaidó nebo Rondini. Za účelem dekorace je pak nejlepší pěstovat druh Halloween či Sweet dumpling. Dýně potřebují velké množství vody, ale jinak se pěstují snadno. Raději je umístěte někam na slunečné místo, ale když není zbytí, dokážou vyrůst i v polostínu. Jak poznáte, že už je plod zralý? Slupka by měla být dostatečně tvrdá a na stonku byste měli vidět malé suché prasklinky. Slupka má většinou i matnou barvu. 

 

Můžete si je i předpěstovat a sazeničky si pak zasadit až v květnu. Pokud se rozhodnete pro vysazení semen přímo na záhon, tak si pamatujte, že je zde větší riziko, že semena uschnou. Proto je pořád zavlažujte. Rostliny by mezi sebou měly mít dostatek prostoru (100 x 200 cm). Nezapomínejte odstraňovat plevel, dostatečně zavlažovat a přihnojovat dle potřeby.

 

Sklizeň a skladování

 

Sklizeň začíná na podzim. Nechte jim minimálně 5 cm dlouhou stopku, jinak je může ohrozit nějaká infekce nebo se rychleji zkazí. Po sklizni je nechte pár dní sušit na slunci či u kamen, u těch však dbejte na maximální teplotu 30 °C. Čím je necháte déle sušit, slupka bude tvrdší a tím se prodlouží jejich trvanlivost. Dýně Hokkaido vydrží při teplotě 10 °C i půl roku, pokud ji dáte na suché místo.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies