Výhodné úvěry na zelené bydlení

Ušetřit chce každý z nás. Někdy ale nevíme, jak na to. Zelené bydlení je cesta, jak zbytečně neutrácet a navíc se chovat ekologicky. Chce to jen mít ty správné informace – a ty vám poskytneme v tomto článku.

Zelené bydlení

Zelené bydlení

Ministerstvo životního prostředí spustilo od 22. dubna 2009 program Zelená úsporám, od kterého si slibuje velké úspory energie při vytápění obytných domů.

Lidé si mohou vybrat z úsporného energetického programu a dostat od státu dotaci, která pokryje část jejich nákladů. Podle podmínek programu je nutné záměr nejprve zaplatit z vlastních zdrojů a dotace bude přidělena zpětně až po realizaci projektu. Mnohé banky nabízejí výhodné úvěry, kterými lze ekologické projekty financovat.

O detailech dotací se lze informovat na několika místech. Například na bezplatné zelené lince 800 260 500, v krajských kancelářích Státního fondu životního prostředí nebo na webu Zelená úsporám.

Co spadá do programu Zelená úsporám?

  • výměna oken a/nebo dveří,
  • zateplení stěn, střechy, stropu, podlahy,
  • instalace solárních kolektorů,
  • výměna zdroje vytápění za ekologičtější (např. tepelné čerpadlo, kotel na biomasu),
  • stavba pasivního domu,
  • výroba elektrické energie zobnovitelných zdrojů,
  • studna na vlastním pozemku.

Banky, které jsou do programu Zelená úsporám zapojeny

Na pobočkách bank pověřených administrací žádostí o podporu z programu Zelená úsporám podávají žádosti pouze fyzické osoby. Opatření musí být ukončeno po 1. dubnu 2009 (datum kolaudačního rozhodnutí, oznámení o užívání stavby nebo předávacího protokolu). Výplata dotace nesmí proběhnout později než 31. prosince 2012.

Hypoteční banka

Klientům nabízí Zelenou hypotéku, která se vztahuje na většinu produktů Hypoteční banky. Klienti u Zelené hypotéky mohou využít možnosti bezplatné mimořádné splátky až do výše dotace nebo bezplatné nedočerpání úvěru do výše dotace.

Česká spořitelna, a. s.

Nabízí možnost získat dotaci na úhradu podstatné části nákladů, ve většině případů cca 50 - 60 %.

UniCredit Bank ČR, a. s.

Zákazníci mohou využít možnosti předčasné splátky hypotečního úvěru ve výši poskytnuté dotace bez poplatku nebo zvýhodněnou úrokovou sazbu spotřebitelského úvěru.

Modrá pyramida stavební spořitelna, a. s.

Nabízí speciální nabídku Zelené financování. Jednotlivé produkty (Zelený hypoúvěr, Zelený rychloúvěr a další) jsou nabízeny bez poplatku za zpracování úvěru. Klienti mohou získat až 100 % ceny svého projektu.

Komerční banka, a. s.

Nabízí speciální nabídku EKO úvěrů (EKO Osobní úvěr, EKO Úvěr na nemovitost nebo EKO Hypoteční úvěr) se zvýhodněnou úrokovou sazbou a bez poplatku za zpracování úvěru.

LBBW Bank CZ, a. s.

Klient může bez ručitele a zbytečné administrativy získat až 500 000 Kč, které může použít na svůj ekologický projekt.

Poštovní spořitelna

Žadatelé mohou využít k financování investice do „zeleného" bydlení speciální úvěry na bydlení s výhodnou úrokovou sazbou, pro větší investice také hypotéky.

ČSOB

Výhodou je možnost předčasného splacení úvěru zdarma až do výše obdržené dotace.

Zákazník získá až 600 000 Kč bez zajištění a ručitele (vyšší částku se zajištěním) a výši splátky si určí sám. Pojištění úvěru bude zajištěno na pobočce banky.

Potřebná dokumentace

  • Vypracování projektové dokumentace k úpravám domu
  • Vyplnění Krycího listu technických parametrů ve spolupráci s dodavatelem, autorizovaným projektantem, inženýrem či technikem, nebo energetickým auditorem na základě projektové dokumentace
  • Potvrzení Krycího listu na krajském pracovišti SFŽP (je-li potřeba)
  • Výběr schváleného dodavatele a výrobku/technologii ze stránek SFŽP
  • Vyplnění formuláře žádosti o dotaci pro rodinné domy (dvě vyhotovení)
  • Veškerou dokumentaci je nutné předložit v originále nebo notářsky ověřených kopiích
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies