Výborné domácí kysané zelí
Kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu B, B 12, C, K. Také obsahuje kyselinu pantotenovou, draslík, vápník, hořčík, zinek a mnoho dalších vitamínů a minerálních látek, které přispívají významným způsobem k lepší obranyschopnosti celého organismu.
Co budeme potřebovat
10 kg bílého zelí, 200 g kuchyňské soli, 20 g kmínu, 10 g koprových semínek.
Postup přípravy domácího kysaného zelí
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály. Před krouháním košťály několikrát nařízneme. Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem. Zelí vkládáme do nádob nebo sudů a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečnou šťávu odléváme.
V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během kvašení nevylévala. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a spařené prkénko nebo talířek, a zatížíme nedrolícím se a dobře umytým kamenem. Podle toho jak je nádoba se zelím velká, necháme ji 1 až 2 dny v teple (při teplotě kolem 18 °C) a teprve poté nádobu přemístíme do chladné místnosti (s teplotou 8 - 10 °C) k dalšímu kysání.
Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije. Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, nahradíme ji převařenou a vychlazenou slanou vodou (na 1 litr vody asi 20 g soli). Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji ihned odstranit. Prkénko pokaždé vydrhneme a spaříme, plátno vyvaříme.
Domácí kysané zelí a jeho sterilování
Ze soudků, kde zelí vykvasilo, ho lžící naskládáme do sklenic, dobře ho upěchujeme a doplníme i zelnou šťávou. Mezi náplní a víčkem necháme vzdušnou mezeru asi 1 - 1,5 cm. Dobře uzavřené sklenice vložíme do zavařovacího hrnce, zalijeme teplou vodou a sterilujeme 25 minut při teplotě 90 °C. Po sterilaci láhve vyndáme, vychladíme a uložíme v chladu a temnu.
Diskuze