Snídaně po francouzsku - připravte si sladký toast (10 ks)
- Toastový chleba - 10 ks (bílý)
- Vanilkový cukr - 1 balení
- Mléko - 300 ml
- Mletá skořice - 2 lžičky
- Vejce - 2 ks
- Muškátový oříšek - 2 lžičky (mletý)
- Máslo - 50 g
- Jahody - 1 hrst
- Moučkový cukr - na obalení
- Máta - na dozdobení
Tradiční francouzský toast připravíte snadno a rychle. Mléko vlijte do misky, přidejte vejce, cukr, muškátový oříšek, skořici a všechno důkladně promíchejte. Na pánvi si rozpusťte máslo. Jednotlivé toasty vždy namočte do mléčné směsi a hned je položte na rozpálenou pánev. Opečte je z obou stran dozlatova a pak je trochu osušte papírovou utěrkou. Nakonec je obalte v moučkovém cukru a podávejte s kousky jahod a snítkou máty.
Pravá anglická snídaně vyžaduje více času na přípravu, ale dá se to stihnout (4 porce)
- Vejce - 4 ks
- Vepřové klobásky či párky - 8 ks
- Fazole v rajčatové omáčce - 1 plechovka
- Keříček rajčat - 4 ks (cca 8 rajčátek pro jednoho)
- Žampiony - 8 ks (větší)
- Anglická slanina - 12 plátků
- Olivový olej - 2 lžíce
- Máslo - 20 g
- Chilli, sůl, mletý pepř - na dochucení
Na přípravu této světově proslulé snídaně budete potřebovat 2 pánve. Nejprve si ale předehřejte troubu na 180 °C. Na jedné si rozehřejte olivový olej, na druhé si rozpusťte máslo. Na oleji opečte oloupané a nakrájené žampiony a celé keříčky rajčat. Nechte je opékat minimálně 7 minut a pak můžete pánev odstavit. Na másle si usmažte vajíčko na způsob volského oka s tekutým žloutkem.
Na plech si dejte plátky slaniny, pěkně je rozprostřete a dejte do trouby. Nechte je tam 10 minut. V hrnci si ohřejte fazole i s omáčkou a dochuťte je solí, pepřem a trochou chilli. Nakonec už jen zbývá opéct klobásky. Opečte je na pánvi nasucho a můžete i s ostatními surovinami servírovat na talíř.
Diskuze