Vybíráme vhodné osvětlení

Vybrat vhodné osvětlení není až tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vybrat takové osvětlení, které zároveň splňuje zdravotní, bezpečnostní, estetická a ekonomická kritéria je téměř nadlidský úkol. Naše rady vám výběr podstatně ulehčí…

Osvětlení

Osvětlení v interiérumá svá pravidla

Podle průzkumů dosahuje průměrné osvětlení českých bytů pouze poloviny celkové hodnoty doporučené Mezinárodní komisí pro osvětlování. Ta doporučuje rozpětí osvětlení obytných v rozmezí od 50 do 300 luxů (obývací pokoj 50 luxů, kuchyně 100 luxů, pracovní stůl 300 luxů).

Takové doporučení je ovšem mnohdy těžké dodržet, jelikož požadavek míry osvětlení je velmi individuální, je závislý nejen na aktuální potřebě, ale také na prostorovém a barevném řešení celého interiéru. Přece jen je v dnešní době v domácnosti kladen velký důraz také na design.

Velmi důležitý faktor při výběru osvětlení je také jeho schopnost odrážet či pohlcovat světlo.

Dětský pokoj

Do dětského pokoje je nejvhodnější pořízení jednoho hlavního, centrálního osvětlení (to by mělo mít střední intenzitu) a několika menších lampiček. Nezapomeňte na to, že by osvětlení v dětském pokoji nemělo mít ostré hrany (z bezpečnostních důvodů). K psacímu stolu se nejlépe hodí lampa, která by měla mít svítivost okolo 300 luxů.

Obývací pokoj

V obývacím pokoji by mělo být ve středu pokoje umístěno centrální světlo, tedy takové, které bude intenzivněji osvětlovat celý pokoj (nejčastěji se jedná o lustr). Snažte se vybírat takové lustry, u kterých je žárovka plně zakryta, jsou pro naše oči totiž mnohem příjemnější.

S pomocí menších světelných zdrojů pak můžete opticky oddělit jednotlivé části prostoru. Do pokoje můžete umístit jak nástěnná svítidla tak i stolní či stojací lampy. Velkým trendem se v současné době stávají i za pomocí bodových světel nasvícené plochy (například obraz, velká květina), které vypadají velmi efektně.

Kuchyně

Velmi důležité je osvětlení pracovní plochy kuchyňské linky (nejvhodnější jsou lineární zářivková nebo trojúhelníková svítidla umístěna zespod vrchních částí kuchyňských linek). Světla musí být umístěna na takovém místě, abyste si večer při práci nestínili vlastním tělem a zároveň vám světlo nezářilo rovnou do očí. Vhodné je také osvětlení sporáku, to je zajištěno výběrem digestoře se světlem. V kuchyni by mělo být také hlavní stropní osvětlení umístěné nad jídelním stolem.

Ložnice

Do ložnice se hodí osvětlení působící příjemným, uklidňujícím dojmem. Nemělo by být příliš intenzivní, vhodné jsou zejména zabudovaná stropní svítidla. Pro milovníky nočního čtení nezapomeňte do ložnice pořídit praktickou stolní lampičku.

WC, koupelna

Jak do koupelny, tak na WC je nejvhodnější pořízení bodového svítidla (nejlépe vydávajícího bílé světlo). V koupelně nezapomeňte osvítit zrcadlo a také vnitřní prostor skříněk s hygienickými potřebami.

Za kvalitu se platí

Při výběru vhodného osvětlení do každého pokoje dbejte na kvalitu, ne na cenu. Kvalitní osvětlení je sice dražší, ovšem tato investice se opravdu vyplatí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies