Vybíráme správné povlečení

Víte, že v posteli strávíme celou polovinu našeho života? Takže nezáleží pouze na kvalitní posteli, roštu nebo matraci. Povlečení je také velmi důležité! Určitě byste nechtěli odpočívat v peřinách, které jsou povlečené nepříjemným, tvrdým povlečením, které škrábe na každém kousku vašeho těla.

Povlečení

Při nákupu ložního povlečení většinou všichni dáme na vzhled. Jistě, musí to vypadat hezky, nejlépe podle posledního trendu, ale i jiné stránky jsou důležité. Poroto, si to před nákupem povlečení dobře promyslete.

Mělo by to ladit

Samozřejmě, že by povlečení mělo být v souladu s interiérem, aby to u vás v ložnici nevypadalo jako v cirkuse. Pamatujte na to, že do moderních interiérů se hodí jednoduché vzory s geometrickými křivkami, hodí se také střídmé květinové vzory. Zkuste povlečení sladit s rámem postele a dalšími doplňky vaší ložnice. Pokud se vám to povede, výsledek bude úchvatný.

Nejdůležitější kritérium – materiál

Materiálů, ze kterých se povlečení na postele vyrábí, je pořád více. Podívejme na výhody a nevýhody těch nejčastějších, k nimž bezesporu patří bavlna, flanel, krep a mikrovlákno.

Bavlněné povlečení

S bavlnou to jistě nebude krok vedle. Má hodně dobrých vlastností, hřeje, saje vlhkost, je měkká a pružná. Co nám možná vadí, je to, že se mačká. Na druhou stranu údržba bavlny není nijak složitá, snese i vysoké teploty. Vybrat si můžete speciální marcerovanou bavlnu, ta ovšem nesedí každému.

Flanelové povlečení

Flanel je velice příjemný a jemný materiál, obsahuje totiž stoprocentní bavlněnou tkaninu. Flanel dobře hřeje, je vysoce savý a izoluje teplo. S údržbou je to u tohoto materiálu horší, hebkosti dosáhnete použitím speciálních změkčovadel a aviváží. Když ho vyžehlíte, zůstane hladký déle než bavlna. V zimě si lenošení s flanelem budete užívat.

Krepové oblečení

Krep se stal velice oblíbeným ložním materiálem, a to hlavně díky jeho snadné údržbě. Nemusí se žehlit, což se počítá. Krep je kvalitní tkanina, má dobrou izolaci i savost. Ovšem krepový povrch není každému příjemný.

Povlečení z mikrovlákna

Viskóza a devadesát procent mikrovlákna, takové je složení tohoto typu povlečení. Má podobné vlastnosti jako bavlna, tedy vysoké absorpční schopnosti a pevná vlákna. Toto povlečení je vhodné pro všechna roční období, protože v létě ochladí a v zimě zahřeje. U mikrovlákna platí stejně jako u krepu, že nemusí být každému příjemné.

Saténové povlečení

Také velice oblíbený materiál, především mladší generací. Prim hraje jeho jemnost a lesk. Satén je utkaný z česaných přízí, což je právě důvod jeho lesku, jemnosti a hřejivosti. Údržba saténu je trochu složitější, musí se prát naruby, jinak riskujete, že už nebude v původním stavu. Co se týče žehlení, není to žádná hrůza, satén se moc nemačká. Dávejte pozor, protože satén je náchylný na drobná poškození a zatržení.

Len pro alergiky

Povlečení z kanafasu se vyznačuje speciální povrchovou úpravou. Úpravou se dosáhne měkkosti a poddajnosti materiálu. Čím víckrát ho vyperete, tím bude povlečení měkčí. Povlečení z kanafasu nepřitahuje prach, je tedy vhodné pro alergiky. Žehlení se však nevyhnete!!


Nabídka povlečení je opravdu široká, takže ať se rozhodnete pro kterýkoli materiál, vždy se řiďte údaji na cedulkách.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies