Vybíráme koberec – jak na to?

Máte v plánu zkrášlit svůj příbytek novým kobercem? Pokud ano, tak jeho výběr rozhodně nepodceňujte. Záleží totiž nejen na ceně, ale také na jeho kvalitě, zátěžovosti, rozměrech a barevném provedení.

Koberec

Dělení jednotlivých druhů koberců

Koberce se z hlediska zpracování dělí na ručně nebo strojově vázané. Dále je lze dělit na vpichované, všívané a nebo tkané. Níže si povíme o jednotlivých výhodách a nevýhodách jednotlivých druhů koberců.

  • Vpichovaný koberec – také se mu říká podkladový. Jeho hlavními výhodami jsou cenová dostupnost (od 100 Kč výše) a snadná údržba. Ve srovnání s ostatními druhy koberců není tento druh ovšem příliš kvalitní, proto je vhodný především do kanceláří.
  • Všívaný koberec - je nejrozšířenějším druhem podlahových krytin. Lze jej použít do obývacího pokoje, dětského pokoje, ložnice i předsíně. Na trhu jsou k dostání všívané smyčkové koberce, všívané koberce s řezaným vlasem a nebo jejich kombinace. Z uvedených druhů jsou nejoblíbenější smyčkové koberce, které vynikají kvalitou zpracování, trvanlivostí, odolností a pestrou škálou barevných provedení. Jejich cena se pohybuje v cenovém rozmezí od 200 do 300 korun za metr čtvereční. Koberce s řezaným vlasem jsou oproti smyčkovým kobercům zase mnohem měkčí a příjemnější na omak, bohužel však mají nižší zátěžovost.
  • Tkaný koberec - patří k nejkvalitnějším na našem trhu. Vynikají vysokou odolností a je proto vhodný i do velmi namáhaných prostor. Nevýhodou je jeho cena, které může být poměrně vysoká.

Jak postupovat při výběru koberce?

Předtím, než se vydáte koupit nový koberec, si pečlivě přeměřte místnost, kde bude umístěn. Pokud jej budete pořizovat do místnosti nepravidelných tvarů, počítejte i se všemi výklenky - jen tak docílíte dokonalého položení koberce. K dostání jsou koberce v klasických pásech, které se vyrábí v šířkách 2, 3, 4 a 5 metrů a délky dle vašeho přání, dále také kusové koberce a běhouny, vysoko-zátěžové čtverce a celoplošné koberce.

Jedním z důležitých znaků kvality koberce, je počet uzlů na čtvereční palec. Tato hustota je dána hned několika základními parametry, přičemž nejdůležitější z nich je materiál. K výrobě se nejčastěji používá ovčí vlna, bavlna, syntetické vlákno, přírodní kokosové vlákno, sisal, kozí srst a hedvábí. O vhodnosti jednotlivých materiálů do vámi požadovaných prostor, je vhodné poradit se s odborníkem.

Odolnost koberce proti otěru je úzce spjata s hustotou vláken. Větší hustota vláken představuje vyšší odolnost (i vyšší životnost) koberce a zase naopak.

Neméně důležitý je i design koberce, proto výběru vhodné barvy a vzoru věnujte dostatečnou pozornost. Je dobré vědět, že tmavé barvy pomohou daný prostor zmenšit, světlé a neutrální barvy jej naopak zase zvětší a dají možnost vyniknout zajímavému nábytku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies