Vyberte si pracovní desku do kuchyně

Uvažujete nad výměnou pracovní desky kuchyňské linky? Nevíte, který materiál je nejlepší a jaké má vlastnosti? Vše se dozvíte v dnešním článku, který vám pomůže s výběrem.

Rekonstrukce kuchyně

Pracovní deska kuchyňské linky nebo pracovního stolu je v kuchyních zatěžována nejvíce. Musí snášet vysoké teploty, zátěže v podobě těžkého nádobí, vlhkost, barviva některých potravin nebo také ostří nožů. Není proto divu, že se pracovní deska brzy opotřebuje, zejména je-li vyrobena z nekvalitního materiálu. A někdy nepomůže ani ochrana v podobě prkének, na kterých se krájí potraviny nebo odkládá horké nádobí. Pracovní deska stárne stejně jako kterákoli jiná část nábytku a je třeba ji jednou za čas vyměnit.

MDF

Pracovní deska z MDF je standardní materiál, který se používá nejčastěji a zpravidla je pokrytá vysokotlakým laminátem. Tyto desky jsou poměrně odolné vůči teplotám do 180°C, jsou nejlevnější, ale nejméně vhodné. Špatně snášejí vlhkost, což se může projevit bobtnáním materiálu v místech, kde je např. chybné těsnění nebo kde kape voda. Běžný metr této desky lze pořídit už za 600,- Kč.

Masívní dřevo

Pracovní desky z masívního dřeva snesou vlhkost do 55% a stejně jako MDF desky nejsou odolné vůči mechanickému poškození (ostří nožů apod.). Je třeba je navoskovat nebo naolejovat, nicméně i v takovém případě nesnesou přímý styk s vodou po delší dobu. Vzhled masívní desky se postupem času bude měnit, získá patinu a spáry, kde se jednotlivé díly napojují, mohou být zřetelnější. Je však možné opravit drobné nerovnosti zbroušením, což u MDF desky nelze.

Nerez

Nerez byl v minulých letech velice moderní, a to nejen jako pracovní desky kuchyňských linek, ale také jako materiál kuchyňských spotřebičů. Nerez je odolný vůči vysokým teplotám i mechanickému poškození, ale dokonalý vzhled si udrží pouze tehdy, je-li povrch zcela čistý. Na nerezové kuchyňské desce je totiž vidět každičká zaschlá kapka, kterou jsme zapomněli utřít.

Kámen

Pro výrobu kamenné kuchyňské desky se používá žula, mramor nebo konglomerovaný kámen. Všechny tři materiály vypadají luxusně, mramor je ale studený, porézní a snadno se zabarví. Mnohem lepší je pak žula, která se dobře udržuje, je však velice drahá a běžný metr vyjde také na 8 tisíc korun. Konglomerovaný (technický) kámen je mnohem levnější, než první dva zmíněné kameny, je vyroben z křemene, žuly a několika dalších surovin. Je neporézní, výborně se udržuje, je odolný a pevný.

Tvrzené sklo

Pracovní desky z tvrzeného (kaleného) skla se rovněž dobře udržují, jsou pružné a pevné a pokládají se na podkladovou desku. Odolají poškrábání i vysokým teplotám.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies