Výběr psa podle jeho povahy

Velké bojové plemeno nebo pokojový psík, který se vejde do kabelky? Jednotlivá plemena jsou z hlediska výchovy různě náročná a je třeba volit takové, které bude majitel schopen zvládnout. Povaha psa by proto při jeho výběru měla hrát rozhodující roli.

Stěňata, psi

Co musíme vzít v úvahu před koupí psa

Než si pořídíme psa, měli bychom zvážit své prostorové možnosti, zajištění jeho výživy a venčení, vhodnost rodinného prostředí a především účel, za jakým si psa pořizujeme. Obecně platí, že podle využití se plemena dělí do dvou skupin: pracovní (plemena pastevecká, lovecká a služební) a společenská, kam se řadí psi sportovní a výlučně společenští.

Kdo se rozhodne pro první kategorii - psa pracovního - měl by vědět, že tato plemena byla po řadu generací šlechtěna k určitému pracovnímu využití a mají proto potřebu pracovního výkonu. Ten, kdo si vybírá psa, musí počítat s tím, že se původní využití různých plemen promítá do jejich vzhledu a povahy i dnes, přestože řada z nich svůj účel dávno neplní (viz rozdělení psů podle funkcí: např. pastevečtí a honáčtí psi, honiči, slídiči a přinašeči, společenští a doprovodní psi, chrti, ohaři apod.).

Štěně nebo starší pes?

Velká část lidí dává přednost štěněti před starším psem. Je to hlavně kvůli tomu, že povaha štěněte je dobře ovlivnitelná a máme možnost ho vidět vyrůstat od malička. Ale i starší pes může být dobrou volbou. Starší pes je už zpravidla povahově zformovaný. V mnoha případech má za sebou jednoduchou základní výchovu a je způsobný. Pouto, které se vytvoří mezi vámi a starším psem, může být stejně silné jako se štěnětem.

Pes nebo fena?

Psi jsou zpravidla povahově vyrovnanější než feny, u nichž hraje roli kolísání hormonů. Psi jsou většinou nezávislejší a tvrdší. To se projevuje zejména u dominantnějších plemen, jako jsou např. rotvajleři. Proto máte-li zájem o dominantnější rasu, ale nemáte zkušenosti s chovem tohoto plemene, pak je fenka lepší volbou.

Každý pes je originál

Různé psí encyklopedie podrobně popisují povahu jednotlivých plemen, ale vždy se jedná o průměrné průřezy průměrnými příslušníky plemene. V určitých liniích jedné a té samé rasy se mohou povahy v různých bodech lišit. Proto je velmi důležitá volba vhodného chovatele, který vám vybere štěně nebo i staršího psa přímo „na míru“.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies