Všelék jménem zázvor

Trpíte nevolností, trápí vás viróza nebo toužíte rychleji zhubnout? V tom případě byste se měli blíže seznámit se zázvorem.

zázvor

Co je zázvor?

Je to vytrvalá tropická rostlina, pocházející z jihovýchodní Asie. Jako koření nebo dochucovadlo se používá její rozvětvený dužnatý oddenek, buď čerstvý nebo sušený. Má výraznou pikantní chuť a vůni, kterou mu dodávají esenciální oleje. Kromě nich obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek, například sodík, hořčík, draslík, vápník nebo železo.

Léčivé účinky zázvoru

Patří mezi přírodní léčiva. Naši předkové mu přičítali skoro čarovnou moc. Ve všech podobách má pozitivní vliv na trávicí systém - podporuje chuť k jídlu, potlačuje nadýmání. Pomáhá při různých nevolnostech (například žaludečních nebo těhotenských), při bolestech hlavy, infekcích horních cest dýchacích, ale také při svalových bolestech. Snižuje cholesterol a je účinný i při redukci váhy. Dokonce pomáhá zpomalit některé druhy rakoviny, zejména vaječníků a slinivky.

Zázvor v kuchyni

Je nezbytnou součástí především indické nebo čínské kuchyně. Používá se do slaných i sladkých pokrmů. Rovněž v české kuchyni má své uplatnění. Kdo by neznal zázvorky, staročeské vánoční cukroví nebo zázvorovou limonádu, čaj či zmrzlinu? Přidává se také do pokrmů z vepřového nebo kachního masa, používá se při přípravě mořských živočichů, těstovin či salátů. Naložený v medu nebo cukru má využití jako přísada do bonbónů, žvýkaček nebo potravinových doplňků.

Pro koho zázvor není vhodný?

Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je u čerstvého 4 gramy, u sušeného 1 gram. Při vyšší konzumaci by se mohly objevit zdravotní potíže, jako je nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo srdeční poruchy. Zázvor je naprosto nevhodný pro děti do dvou let a vyvarovat by se ho měli i lidé dlouhodobě nemocní, např. diabetici nebo ti, kteří užívají léky na srdce nebo proti překyselení žaludku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies