Vše o lepidlech

V současné době je k dostání mnoho druhů lepidel, které slouží k různým účelům. Jak si v té škále vybrat právě to, které bude nejlépe vyhovovat vašim požadavkům? Poradíme vám!

Lepidlo

Druhy lepidel

Jak jsme se již v úvodu článku zmínili, existuje mnoho druhů lepidel, které slouží k různým účelům. Níže si představíme ty nejpoužívanější z nich.

Epoxidová (dvousložková) lepidla - smícháním obou složek v určitém poměru dojde k reakci a vytvrzení lepidla. Slouží k lepení plastů, kovů, skla, keramiky, dřeva a některých gum. Existují epoxidová lepidla s krátkou (2 až 5 minut) nebo dlouhou (až 2 hodiny) otevřenou dobou zpracování.

Konstrukční a montážní lepidla - vynikají vysokou pevností a vysokou počáteční přilnavostí. V mnoha případech nahrazují hřebíky a vruty.

Silikonová lepidla - jednosložkové transparentní silikonové lepidla. K vytvrzení dochází vlivem vlhkosti vzduchu pokojové teploty. Lze je použít na sklo (k lepení akvárií, zasklívání oken, při stavbě skleníků), keramiku, hliník, k lepení ponorných předmětů, apod.

Tavná lepidla - slouží k lepení papíru, plastu, dřeva, pěnových a nebo lehčených hmot. Podle svého složení poskytují buď trvalé nebo dočasné slepení (s různým stupněm tepelné odolnosti). Lepidla jsou prodávána v tuhém stavu - tyčinkách, které se vkládají do speciálních lepících pistolí (ty lepidlo v tuhém stavu roztaví a nanesou na požadovaný materiál). Během několika minut po nanesení se vytvoří spoj.

UV lepidla - speciální lepidla, k jejichž vytvrzení dochází pod UV zářením (po vytvrzení jsou pružné). Lze je nanášet na suchý i mokrý povrch. Jsou vhodná pro lepení skla, plastů, PVC, různých kovů společně (i v kombinaci s jinými materiály), apod.

Vteřinová lepidla - rychle vytvrzující kyanoakrylátová lepidla (také zvané kyanoakryláty) určená pro spojování porézních materiálů. Dosahují extrémně rychlé fixace. Jsou vhodné pro lepení malých dílů. Nejsou vhodné pro lepení skla či glazované keramiky.

Další dělení lepidel

Podle látky, která je základem se lepidla dále dělí na živočišná (kostní, kožní, albuminové - tzn. krevní, kaseinová - tzn. mléčná), rostlinná (škrobová, moučná, pryskyřicová, kaučuková) a nebo syntetická.

Jak na výběr lepidla?

Při výběru vhodného lepidla bereme v potaz hned několik faktorů:

  • materiál lepených ploch
  • požadovanou těsnost a pevnost spoje
  • rychlost fixace
  • vlastnosti po vytvrzení
  • tepelné a chemické namáhání spoje
  • elektrické vlastnosti
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies