Vestavěné spotřebiče
V kuchyňské lince můžeme skrýt lednici, myčku nádobí, pračku, troubu, mikrovlnnou troubu, varnou desku, digestoř a další spotřebiče. Při výběru a zabudování spotřebičů je důležité určit si priority. Někdo se často stravuje v restauracích, v takovém případě postačí jednoduchá varná deska a mikrovlnná trouba. Pokud vaříte denně, je třeba více spotřebičů. Ty je pak třeba logicky uspořádat do tří částí. První část tzv. varné centrum obsahující varnou desku, troubu a digestoř. Druhou částí je pracovní centrum a třetí centrum mycí s vestavěnou myčkou. Pracovní plocha by měla být mezi mycím a varným centrem.
Je malá kuchyň problém?
Pokud vaše kuchyňská linka nedisponuje velkým prostorem nezoufejte. Kuchyňská studia dnes dokáží dělat zázraky v malé kuchyni. I malá kuchyňská linka může být vybavena vším co je třeba. Výrobci nabízejí jeden model spotřebiče ve více různých velikostech, je tedy snadné vybrat potřebnou velikost.
Varná deska a trouba
V kuchyňské lince může být zabudována varná deska využívající jako zdroj energie plyn nebo elektřinu. Pracovní deska musí mít šířku minimálně 600 mm a spodní skříňka nesmí mít pod varnou deskou žádnou zásuvku. Obložení v blízkosti varné desky včetně použitých lepidel musí odolávat teplotám nad 100 °C. Deska je položena do otvoru a drží svou vlastní vahou, jedinou pojistkou jsou malá plochá pérka po stranách. Varnou desku musí zapojit elektrikář. Do kuchyňské linky lze zabudovat také troubu. Ve srovnání s typickými sporáky má určité výhody. Vestavěné trouby jsou nižší, šetří energii a troubu lze umístit do jakékoliv výšky. Opět platí pravidlo jako u varné desky a to, že obložení a lepidla musí odolávat teplotě nad 100°C.
Myčka nádobí
Na trhu je k dostání množství myček, jsou schopné umýt 6 nebo 12 souprav nádobí. Již na první pohled poznáme jestli se jedná o myčku vestavnou nebo ne. Vestavná myčka nemá žádné ovládací prvky na přední straně, jsou umístěny v horní části dveří. Při vestavbě myčky musíme myslet na místo za spotřebičem k vedení hadic odvodu a přívodu vody.
Chladnička
Při vestavbě lednice je třeba počítat s tím, že vestavné typy mají menší hloubku než stejné modely, které stojí samostatně. V zadní části je nutné ponechat mezeru asi 40 mm k odvětrávání, také v soklu je umístěna odvětrávací mřížka. U vestavných spotřebičů s technologií no-frost zachováváme dostatečné mezery 40 až 50 mm mezi lednicí a skříněmi z obou stran, aby mohlo odtékat teplo. Velice těžko se zabudovávají ledničky amerického typu.
Digestoř
Digestoř by měla mít každá kuchyňská linka. Druh digestoře je velice ovlivňován velikostí kuchyně. I digestoř lze v malé kuchyni zabudovat do kuchyňské linky, což je ale škoda, protože digestoř se podílí na celkovém designu kuchyně.
Mikrovlnná trouba
Mikrovlnná trouba má odvětrávání většinou ze strany. Vhodné je nechat volný prostor i ze zadní strany.
Výhodou vestavěných spotřebičů je snížená sazba DPH, pokud jsou dodávány s novou kuchyňskou linkou.
Diskuze