Víte co jsou buxusy?

Máte-li bujnou fantazii a chcete, aby podle toho vypadala i vaše zahrada, jsou tyto zelené stromečky určeny právě pro vás. Vytvarujte si je přesně podle vašich představ. V tu ránu můžete mít na zahradě zoo, či labutí jezero.

Buxus

Ideál pro tvarování

Ano přesně tohle o buxuses můžeme říci. Pro tvarování jsou naprosto ideální rostlinou do zahrady. Konečně rostlina, které se nemusíme podřizovat my, ale podřídí se ona našim zahradním přáním. Buxusy během celého roku dělají radost svou svěží zelenou barvou. Dobře se množí, velice rychle rostou a jejich stavba je opravdu hustá.

Hurá na zelené sousoší

Vše co bylo popsáno výše, vás možná dovedlo k tomu, že vystříhat si takovou sochu bude snadné, ale opak je pravdou. Možná to není až tak těžké, ale chce to pořádnou trpělivost, hlavně pokud toužíte po zelené soše, která bude trochu větší. Nově vyrostlé větvičky stříhejte opatrně a pomalu. Vaše prostorová orientace není až tak dokonalá? Nevadí, i buxus ve tvaru koule nebo jehlanu je kouzelný.

Koule a jehlan nikdy neomrzí

Ostříháte-li buxus do tvaru koule nebo jehlanu, nikdy nešlápnete vedle. Tyto tvary můžete umístit téměř všude. Pěkné budou na terase, když budou lemovat váš dům i kdekoli jinde v zahradě. Ale chcete-li koule v zahradě, vždy jich dejte více pohromadě, vypadá to lépe.

Buxusový plot

Nízké buxusové ploty působí velice hezky. Ale pozor, je třeba zabránit, aby k nim měl přístup pes, mohl by je svým značkováním zničit. Sazenice je třeba zastřihávat ještě, když jsou malé, aby zhoustly. Pokud jsou keříky větší, už je problém. Když je zastřihnete, ve spodních patrech už nikdy nezhoustnou. Je dobré si někde mimo pěstovat stejně staré sazenice, pro případ, že nějaká sazenice z plotu uhyne.

Kdy je ostříhat?

Pokud jde o běžné tvarování stačí rostlinky zastřihnout jen jednou ročně a to z jara, kdy už nehrozí teploty pd nulou. Chcete mít na zahradě zoo? Pak zastřihujte ještě v červnu, aby stromky byly opravdu husté a měly pěkný požadovaný tvar. Nejlepší jsou pro stříhání speciální nůžky s širokou čepelí. Široká čepel zaručí udržení roviny střihu. Střihnete-li vedle, nic se neděje. Nedostatky brzy nikdo nepostřehne.

Co vše lze stříhat do tůzných tvarů?

Samozřejmě zmiňované buxusy. Pak také ptačí zob, dobře se tvaruje a jeho cena není příliš vysoká. Vytvarot můžete i habr, dřišťál a tis.

Živé ploty - výsadba, údržba, stříhání

Seznam rostlin vhodných pro tvorbu bonsají

Plot - co kolem něj nasadit

Vaše vizitka - předzahrádka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies