Vhodná strava pro kočičí seniory

Pokud chceme, aby se naše kočka dožila ve zdraví vysokého věku, musíme ji podávat kvalitní stravu bohatou na vitamíny a minerály po celý život. Přečtěte si více o vhodné stravě pro kočičí seniory.

Kočka

Kdy začíná u koček stáří?

U koček se z nutričního hlediska považují za stárnoucí jedinci ve věku sedmi až osmi let. Vyšší věk u koček je spjat s fyzickými a metabolickými změnami, změnou chování zvířete a také s obecnými znaky stáří, jako je například změna v kvalitě a barvě srsti, ztráta vitality, omezení pohyblivosti, ztráta svalové hmoty, oslabení čichu a chuti, častější únava a náchylnost ke zraněním a onemocněním (onemocnění srdce, snížená funkce ledvin, obezita nebo hubnutí). Za seniory považujeme kočky ve věku deseti až dvanácti let.

Výživa je u koček důležitá po celý život

Pokud budeme dbát na správnou výživu po celý život zvířete, můžeme mu zajistit udržení dobrého zdravotního stavu a prodloužení délky života až o několik let. Kočky se mohou díky dobré péči dožít 15 až 17 let, což odpovídá 80-ti rokům u člověka. Díky správné stravě budou kočky i ve stáří vitální a pohyblivé. Příznivě se strava projeví i na kvalitě srsti a jejich smyslech, jako je sluch, zrak a chuť.

Vhodná strava pro kočičí seniory

Snížení energetických nároků zvířete je způsobeno redukcí svalové hmoty, snížením metabolických pochodů a redukcí fyzické aktivity. Proto by se měl přísun kalorií u starších zvířat snížit o 20 až 30 % . Snížení kalorického příjmu snižuje riziko rozvoje nádorových onemocnění a onemocnění ledvin (onemocnění ledvin postihuje cca 30 %).

Kočičí strava by měla být bohatá na vitamíny a minerály, zejména na vitamíny A,B a E, vápník, fosfor, železo a další. Strava by měla být bohatá také na bílkoviny (optimální příjem bílkovin a energie je důležitý k udržení podílu svaloviny, metabolických pochodů v organismu a správné funkce imunitního systému), sacharidy a vlákninu (vláknina zlepšuje pohyblivost, funkci a výživu střev a předchází vzniku zácpy). Bílkoviny v krmivu by měly být kvalitní a dobře stravitelné. Při jejich nadměrném příjmu hrozí rozvoj onemocnění ledvin.

Více o jednotlivých vitamínech a minerálech se dočtete ve článku Vitamíny a minerály v kočičí stravě.

Kočky ve vyšším věku často také trpí zvýšenou tvorbou zubního plaku a kamene. Tomu lze zabránit podáváním suchých krmiv s měkčí konzistencí, polosuchými nebo vlhkými krmivy, které se zvířeti snadněji žvýkají a ochotněji je přijímají.

Obezita a vyhublost u koček je spojena s věkem

Řada starších koček bývá postižena obezitou a nebo vyhublostí, což zvyšuje riziko jejich úmrtí. S obezitou je spojeno také riziko vzniku a rozvoje dalších onemocnění, jako je například cukrovka, hypertenze a nebo onemocnění srdce. Obezitu lze redukovat podáváním krmiva se sníženým množstvím tuku. Tuk v krmivu musí být vysoce stravitelný, protože s věkem se snižuje schopnost zvířat trávit tuk.

Vyhublá zvířata krmíme kvalitní, energeticky bohatou stravou s dostatečnou dávkou esenciálních mastných kyselin, které pomáhají udržet dobrou kondici kůže a srsti.

Kromě vhodné výživy je pro kočičí seniory velmi důležitá pravidelná veterinární péče, minimálně dvakrát ročně nebo častěji v závislosti na aktuálním zdravotním stavu zvířete.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies