Vhodná strava pro březí feny

Jakým způsobem a čím krmit fenu v první a druhé polovině březosti? Jakou stravu by měla dostávat v období těsně před porodem? Na co si musíme dát pozor při výběru vhodného krmiva pro březí fenu?

Březí fena

Než se rozhodneme k nakrytí feny...

Ke krytí feny se rozhodneme teprve tehdy, budeme-li mít splněny níže uvedené podmínky:

  • dostatek času a odpovídající prostor pro péči o březí fenu a následně i štěňata
  • dostatek finančních prostředků (krmivo, veterinární zajištění - přeci jen, odchov štěňat není levnou záležitostí)
  • fena musí být před krytím v dobrém výživném stavu (nesmí být podvyživená a ani nesmí trpět nadváhou)

Jak se pozná gravidita u feny?

Feny jsou klidnější, přítulnější a mají zvýšený apetit. Již počátkem březosti se jim začíná tvarovat břišní dutina. Zvýšení tělesné hmotnosti je nejvýraznější mezi 4. až 6. týdnem od nakrytí, k výrazným tvarovým změnám břicha dochází mezi 50. až 55. dnem březosti. Při březosti fen lze sledovat změny na mléčné žláze, zvětšují se jim prsní bradavky, červenají a napřimují se. Již kolem 50. dne gravidity může být zjištěna laktace. V poslední fázi březosti je u fen patrný vaginální výtok.

Vhodná strava v první polovině březosti

V první polovině březosti krmíme fenu stravou, kterou je běžně krmená. Na nové krmivo převádíme fenu pozvolna, během několika dní.

Vhodná strava v druhé polovině březosti

Od druhé poloviny březosti přejdeme na speciální krmivo, které je určené pro březí a kojící feny. O vhodné značce se poradíme se svým veterinářem. Důležité je, aby fena krmivo s chutí přijímala a aby po něm neměla dietetické problémy jako je průjem, zácpa apod. Na trhu je k dostání mnoho krmiv určených pro březí feny, ovšem ne všechna krmiva jsou kvalitativně srovnatelná. V tomto případě rozhodně nehledíme na cenu - nekvalitní krmivo může březí feně (a následně i štěňatům) uškodit. Vždy se také zajímáme o složení krmné směsi, která by měla být bohatá na vitamíny a minerály.

Březí fenu nepřekrmujeme!

I když březí fena spotřebuje větší množství krmiva, nikdy ji nepřekrmujeme! Větší tloušťka feny spolu s váhou štěňat by více zatěžovala klouby fenky a také by mohla zbytečně zkomplikovat porod. Předepsanou denní dávku krmiva je vhodné rozdělit do několika menších dávek a podávat během dne. Je také důležité, aby fena měla k dispozici dostatek vody - při výživě suchými granulemi je to absolutní nezbytnost. Pokud feně granule namáčíme, dohlédneme na to, aby je zkonzumovala čerstvé. Nikdy nepodáváme feně dlouho odstáté a nebo zkvašené granule!

Stravování feny v době porodu

Je-li fena v pořádku, přijímá potravu bez komplikací až do dne porodu. V den porodu dbáme především na to, aby měla fena dostatek čerstvé vody - granule již feně nedáváme, vhodné je pouze syrové vajíčko. Po porodu fenu necháme zkonzumovat aspoň jeden plodový obal - ten obsahuje biologickou placentu (její výživná hodnota se nedá ničím nahradit, údajně u fen nastartuje tvorbu mateřského mléka). Pozor: při požití více obalů mohou nastat zažívací obtíže!

Poznáte falešnou březost u fen?

Gravidita u psů a koček

Krytí psa - jak na to?

Výběr krmiva pro psa

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies