Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Veverky – hbité krasavice

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) je malý hlodavec z čeledi veverkovitých (Sciuridae), který obývá území od západní Evropy až po východní Asii. Ve většině států Evropy jsou veverky ohroženým druhem.

Veverka

Veverky a jejich rozšíření

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) je malý hlodavec z čeledi veverkovitých (Sciuridae), který obývá území západní Evropy až po východní Asii.

Jak veverka vypadá?

Veverka obecná obvykle dorůstá do výšky okolo 19 až 23 centimetrů, její váha se pohybuje v rozmezí od 250 do 340 gramů.

Charakteristickým znakem pro veverku obecnou je její huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech.Dalším charakteristickým znakem veverky jsou střapce chlupů na ušních boltcích směřující do špičky.

Srst veverky se mění dvakrát za rok

Zbarvení srsti veverky obecné se liší podle jejího rozšíření a také ročního období, veverka mění srst dvakrát ročně. Bílokrémové zbarvení břicha a hrdla je vždy stejné. Zimní srst je hustější a tmavší, veverkám narůstá v rozmezí mezi srpnem a listopadem.

Vhodná potrava pro veverky

Veverky se většinou živí semeny šišek, houbami, ptačími vejci, oříšky a čerstvou mízou ze stromů.

Rozmnožování a výchova mláďat

Veverky se páří většinou v letním období (červen, červenec), zřídka se stane, že se veverky páří již na přelomu února a března. Samec samici nachází díky pronikavému pachu, který vypuzuje. Veverky mohou mít až dva vrhy za rok, obvykle se rodí 3 až 4 mláďata.

Březost trvá 38 až 39 dní. Mláďata se rodí slepá a holá, po narození váží okolo 10 až 15 gramů. Mláďatům srst začíná růst až později, osrstěna jsou až po 21 dnech života. Po 28 dnech po narození se mláďatům otevírají oči, po 42 dnech mají plně vyvinutý chrup.

Veverka je ohroženým druhem

Veverka obecná je většině států Evropy chráněným druhem, samozřejmě také v ČR.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.