Venkovská zahrada v plném květu

Venkovská zahrada je typická svou jednoduchostí, praktičností a také barevností. Měla by působit klidným a harmonickým dojmem.

Jiřina

Zahrada ve venkovském stylu

Jak se říká: „V jednoduchosti je síla" - a to při budování zahrady ve venkovském stylu platí dvojnásob. Venkovský styl využívá neformální design, tradiční materiály a husté výsadby. Zahrada musí být praktická a jednotlivé prvky musí působit vyváženě. Není vhodné, pokud některý z prvků působí příliš dominantně.

Nejen potěcha pro oko, ale i žaludek

Venkovská zahrada by měla lahodit nejen našemu oku, ale také žaludku. Proto je vhodné vysadit do ní ovocné stromy a zřídit záhony, kde budeme pěstovat zeleninu a bylinky. Pokud máme na zahradě již vzrostlé stromy, rozhodně je nekácejme! Právě vzrostlé stromy jsou tou nejkrásnější a nejpřirozenější dominantou zahrady, která se nedá ničím nahradit! Není nad příjemné letní posezení (případně poležení) pod vzrostlým stromem...

Zahradu lze doplnit i méně nápadnými keři ozdobnými listem, například mahónií, zimostrázem a nebo brslenem. Hodí se také šeříky, pamelníky a nebo mochny. Keře je vhodné vysadit do menších skupinek.

Rostliny do venkovské zahrady

Vhodné jsou zdomácnělé druhy rostlin, které budou působit na zahradě co nejvíce přirozeně. Mezi vhodné rostliny patří například pivoňky, plaménky, tulipány, jiřinky, axamitníky, chryzantémy, hvozdíky, růže, levandule, zvonky, pupalky, měsíčky, lilie, krokusy, řebříčky, fialky, macešky, konvalinky, kopretiny, srdcovky, narcisy, kohoutky, topolovky, náprstníky, vlčí boby, apod.

Velmi efektně vypadají květinové záhony (mohou být i vyvýšené) ohraničené cihlami a nebo kameny. Snažíme se vždy k sobě sesadit rostliny se stejnými nároky a s různým obdobím květu. Také barvy květů rostlin v jednotlivých záhonech by měly působit harmonickým a vyváženým dojmem.

Doplňky ve venkovském stylu

Nejlépe se do tohoto stylu zahrady hodí doplňky ze dřeva, kovu, cihel a kamene. Při výběru dbáme na detaily jednotlivých doplňků. Není vhodné používat mnoho pravidelných prvků, také bychom se měli vyvarovat přesnosti a jakékoliv dokonalosti. O přesnosti zahrada ve venkovském stylu rozhodně není. A právě v tom je její kouzlo...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies