Velikonoční jidáše - potřebné ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 1/4 litru mléka
- 50 droždí
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- strouhaná citrónová kůra
- trocha soli
- 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání
- 1 bílek na potření těsta
Jidáše - postup přípravy
Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka. Přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. (pokud nemáte rádi mandle, stačí jidáše po upečení obalit v moučkovém cukru). V předehřáté troubě upečeme velikonoční jidáše dorůžova. Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem.
Diskuze