Velikonoční dekorace 2011 – 2.díl

Vyrobte si společně s námi velikonoční slepičky ze speciálního těsta a nebo závěsné látkové dekorace plněné aromatickými bylinkami. Jak na to, se dozvíte v dnešním článku.

Velikonoční slepičky

Velikonoční slepičky z těsta

K výrobě této velikonoční dekorace budeme potřebovat speciální těsto (viz. níže), akrylové barvy, bezbarvý lak a štětec. K přípravě těsta budeme potřebovat hladkou mouku, jemnou kuchyňskou sůl a vodu.

Příprava těsta: Tři díly hladké mouky smícháme s jedním dílem soli a jedním dílem vody tak, aby vzniklo hladké a tvárné těsto. Necháme půl hodiny odležet v chladničce, poté jej necháme ještě chvíli odležet na teplém místě.

Po odležení můžeme začít s těstem pracovat. Nejprve si vytvarujeme základní tvar slepičky. Následně vytvarujeme křídla, zobáček, kohoutek, apod. Jednotlivé díly k sobě lepíme pomocí vody. Nemusíme vyrábět jen slepičky, fantazii se v tomto případě meze nekladou.

Hotové dekorace položíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 120 až 130°C. Pečeme, dokud se na povrchu dekorací nevytvoří jemně zlatavý povlak (může to trvat i déle jak 2 hodiny). Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dozdobíme akrylovými barvami. Nakonec slepičky přestříkneme bezbarvým lakem ve spreji.

Velikonoční dekorace z látky a plněné bylinkami

K výrobě budeme potřebovat zbytky látek různých barev a vzorů, papír, tužku, jehlu, nit, nůžky, černý fix na textil, šňůrku a libovolné aromatické bylinky.

Nejprve si na papír nakreslíme základní tvar námi vybraného velikonočního motivu (libovolně velký) a vystřihneme jej. Obrys obkreslíme dvakrát na námi vybranou látku a s pomocí nůžek vystřihneme. Po bocích sešijeme - necháme alespoň 2 centimetrový otvor. Po sešití převrátíme látku naruby, aby nebyly vidět švy. Malým otvorem, který jsme doposud nezašili, plníme vnitřní část vybranými aromatickými bylinkami. Jakmile je námi vybraný motiv dostatečně objemný, otvor zašijeme. Nakonec přišijeme kousek šňůrky, aby se dala dekorace zavěsit. Dozdobíme stuhami, knoflíky, kořením (vhodné jsou například hřebíček, badyán, skořice) a nebo fixem na textil.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies