Jedlé i jedovaté
Nejznámější z čirůvek je čirůvka májovka. Pro tuto houbu nemusíte ani chodit do lesa, často roste i v zahradách a v parcích. Pokud máte v zahradě ovocné stromy jako třešně, višně, švestky nebo nejlépe planě rostoucí špendlíky. Když je v zahradě najdete, buďte si jisti, že minimálně deset let tady budou čekat pořád. Krom čirůvek májovek, se k vaření hodí čirůvka špinavá, fialová a dvoubarvá. K jedlým čirůvkám patří také čirůvka havelka, čirůvka střechovitá, čirůvka zemní a čirůvka topolová. Při sběru dávejte pozor, ať do košíku nepřiberete jedovatou čirůvku sírožlutou.
Polévka z čirůvek májovek
Nasbírejte 300 g májovek, připravte si půl litru vývaru, 20 g hladké mouky, máslo, 40 g kořenové zeleniny, mléko, žloutek, pepř, sůl, kmín a sekanou pažitku na ozdobu.
Na másle orestujte nakrájené houby, ze zbytku másla pak udělejte světlou jíšku. Jíšku zalijte vývarem, přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu, orestované houby. Polévku ochuťte kmínem, osolte,
opepřete. Až zelenina změkne, rozšlehejte mléko se žloutkem a za stálého míchání vlijte do polévky.
Sekaná z čirůvek
Na sekanou budete potřebovat kilo směsi čirůvky špinavé, fialové a dvoubarvé. Dále 150 g slaniny, dvě housky, mléko podle potřeby, vejce a jeden bílek na potření. Na zahuštění směsi pak strouhanku. Houby uduste v osolené vodě spolu se slaninou a umelte v masovém strojku. V mléce namočte housky nakrájené na kostičky, přidejte vejce, osolte a vše dobře promíchejte. Pokud se vám zdá směs řídká, přimíchejte strouhanku. Ze směsi vytvarujte šišku, potřete ji bílkem a pečte na sádlem vymazaném plechu.
Přejeme dobrou chuť!
Diskuze