Vaříme v páře

Vaření v páře je považováno za nezdravější způsob přípravy pokrmů. Pokud chcete pro své zdraví udělat něco dobrého, rozhodně se naučte vařit v páře.Vše potřebné se dozvíte právě zde.

Těstovinový salát v misce

Proč vařit v páře?

Vaření v páře je nejlepším způsobem přípravy pokrmů. Nejen, že si potraviny zachovají veškeré nutriční hodnoty, navíc zůstává intenzivní i jejich chuť a barva. Díky rychlému zatažení pórů na povrchu se maximalizuje uchování vitamínů i minerálů, také je minimalizováno jejich vyluhování.

Příprava jídla v páře nevyžaduje použití tuku, koření ani soli, tak je navíc zajištěna lehká stravitelnost jednotlivých pokrmů. Další výhodou je, že se pokrmy připravené v páře nepřipalují a ani neosychají (například těstoviny). Podstatné je také snížení času a nákladů na vaření, takže můžete mít dobrý pocit z toho, že vaříte ekonomicky.

Co vše můžeme v páře vařit?

V páře si můžete připravit jakýkoliv pokrm, od polévky přes maso, pokrmy z ryb, zeleninu, ovoce, vegetariánská jídla, knedlíky, rýži až po dezerty. V takzvaných parních troubách můžete připravovat masitý pokrm i dezert zároveň. Nemusíte se přitom bát, že by jídlo vzájemně načichlo. V parní troubě se vůně ani chutě nemísí.

Jak vařit v parní troubě - cenné rady nejen pro začátečníky

  • Pro vaření v páře jsou vhodné potraviny nejvyšší kvality.
  • Při koupi potravin určených pro úpravu v páře se snažte dbát i na správnou velikost. Důležité je, aby se potraviny vešly do napařovací nádoby, ideálně aby byly stejně velké (například brambory i kousky masa).
  • Podle velikosti a síly kousků potravin se bude lišit čas vaření.
  • Při vaření nezvedejte pokličku parní nádoby příliš často, tak zbytečně uniká pára a prodlužuje se čas přípravy.
  • Při delší době přípravy jednotlivých pokrmů nezapomeňte do nádoby dolévat určité množství vody.
  • Nedávejte do napařovacích nádob příliš mnoho potravin, zajistíte tak lepší cirkulaci páry v nádobě.
  • Pro přípravu masa, drůbeže a ryb používejte speciálně upravené rošty.
  • Všechny ryby, drůbež a maso musí být před vložením do páry úplně rozmrzlé. Jedinou výjimkou je zamrazená zelenina, kterou lze neprudko vařit v páře.
  • Doba varu je závislá na druhu potraviny.
  • Pokrmy je nejlepší dochucovat čerstvými bylinkami, česnekem, cibulí, plátky citrónu a nebo pomeranče.

Vaříme v páře - jak na to…

Při vaření ve speciálních parních troubách není potřeba s připravovaným pokrmem manipulovat, potraviny pouze naskládáte do varných košů a ochutíte. Nálevkou doplníte do příslušné nádoby vodu, nastavíte délku vaření a spustíte.

Jídlo se připravuje při stejné teplotě (pára vzniká vždy při 100 °C). Důležté je, nastavit vhodnou délku vaření podle připravovaného jídla. Na ukončení procesu vaření vás upozorní časový spínač. Bezpečné vaření vám také zaručí silikonové držáky na parních koších.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies