Recept na rajčatovou polévku s písmenkami (pro 2 osoby)
6 dl vody, 300 g rajčat, 20 g celeru, 20 g cibule, 1 dl mléka, 20 g másla, 25 g hladké mouky, 20 g polévkových nudlí – písmenka (mohou být i jiné), sůl a nať petrželky
Jak budeme postupovat
Na části másla zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme kostky celeru, osmahneme, přidáme omytá nakrájená rajčata, vše chvíli podusíme a zalejeme vodou. Když se rajčata rozvaří, polévku prolisujeme nebo rozmixujeme a přidáme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali hladkou mouku, posolíme a povaříme ještě aspoň 5 minut. Zvlášť uvaříme v osolené vodě písmenka a do hotové polévky je dáme prohřát, přidáme zbytek másla a drobně nasekanou petrželovou nať. Ihned podáváme.
Recept na palačinky s játrovou náplní (pro 2 osoby)
1/ 8 litru mléka, 2 vejce, 50 g hladké mouky, 100 g jater, 50 g oleje, půl cibule, sůl, 3 lžíce zakysané smetany, 5 dkg strouhaného tvrdého sýra
Jak budeme postupovat
Z mléka, vajec, mouky a špetky soli vymícháme těsto, necháme chvíli odpočinout a na pánvičce upečeme tenké palačinky. Umytá a okapaná játra (mohou být drůbeží, vepřová nebo hovězí), nakrájíme na drobnější kostičky a osmažíme je spolu s drobně nakrájenou cibulkou na polovině oleje.
Poloměkká játra smícháme s polovinou smetany, osolíme a namažeme na palačinky. Stočíme je a vložíme do menší zapékací misky, pokapeme je zbytkem smetany a zasypeme strouhaným sýrem. Dáme zapéct asi 20 minut do vyhřáté trouby na 190 °C. Hotové dáme na talíř a servírujeme obložené čerstvou zeleninou nebo se zeleninovým salátem.
Recept na jablkovou omeletu (pro 1 osobu)
1 jablko, 10 g másla, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce hladké mouky, 10 g mletého cukru
Jak budeme postupovat
Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a jader, poté nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a vsypeme plátky jablka. Rozložíme je po pánvi a necháme chvilku podusit. Připravíme si těstíčko z mléka, mouky, žloutků, které dobře promícháme.
Do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z ušlehaných bílků. Na rozdušená jablka nalejeme těstíčko a pečeme, až dobře ztuhne. Hotovou omeletu sesuneme na talíř, přehneme na polovinu a posypeme moučkovým cukrem. Můžeme přizdobit lžící oslazené zakysané smetany a plátky čerstvých jablíček.
Diskuze