Vánoční dekorace z plastových lahví

Použité plastové láhve nemusí nutně skončit v odpadkovém koši! Můžete z nich vytvořit netradiční dekorace, jenž ozdobí váš domov – a to nejen na Vánoce. Nechte se inspirovat našimi tipy na vánoční svícen a girlandu vyrobené z plastových lahví.

Plastová láhev.

Vánoční svícen z plastových lahví

K výrobě svícnu budeme potřebovat několik prázdných a čistých plastových lahví (nejlépe různých barev), nůžky, pinzetu, čajovou svíčku, sirky, tavnou pistoli včetně nábojů, drobné vánoční ozdůbky, korálky, větší druhy koření (badyán, skořice, hřebíček), štětec a akrylátové barvy.

Vrchní část plastové lahve pomocí nůžek odstřihneme a necháme cca 10 až 15 centimetrů vysokou spodní část (včetně dna). Nůžkami začneme její okraje nastřihovat do svislých, přibližně jeden centimetr širokých proužků. Takto upravené okraje následně zatavíme v blízkosti svíčky (asi jeden centimetr od plamene), případně nahřejeme a zkroutíme s pomocí pinzety – nejlépe ze strany plamene, abychom dekoraci ohněm příliš nezačernili. Je potřeba počítat s tím, že se plast následkem působení tepla „scvrkne“ přibližně o jednu třetinu.

Vzniklou dekoraci dozdobíme pomocí akrylátových barev vánočními motivy, případně korálky, kořením, vlnkami vyrobenými z proužků odebraných z jinak zbarvených plastových lahví nebo vánočními ozdůbkami. Ke svícnu je připevníme s pomocí tavné pistole. Dno svícnu zasypeme do rovna korálky nebo drobnými kamínky a na jejich povrch umístíme čajovou svíčku. Svícen položíme na nehořlavou podložku. Stejným způsobem pokračujeme i u dalších, různě zbarvených plastových lahví.

Tip: Vrchní část svícnu nemusí tvořit pouze proužky, můžeme jej ozdobit například také vlnkami, stříškami, sestřihnout zešikma, apod. V tomto případě se meze nekladou a je jen na vás, jak vánoční svícen ozdobíte.

Vánoční girlanda z plastových lahví

K výrobě girlandy budeme potřebovat několik prázdných a čistých plastových lahví (nejlépe různých barev), nůžky, větvičky jehličnanů, drátek, sušené květy, akrylátové barvy, štětec, drobné vánoční dekorace, tavnou pistoli včetně nábojů a látkovou stuhu.

Z omytých plastových lahví odstraníme etikety a nůžkami z nich vystřihujeme různé vánoční motivy (stromky, sněhuláky, hvězdy, dárky, sáňky, vločky, apod.), které dozdobíme pomocí akrylátových barev.

Na delší látkovou stuhu začneme postupně pomocí lepící pistole nebo drátku připevňovat jednotlivé dekorace vyrobené z plastových lahví a střídavě je doplňujeme o kratší větvičky jehličnanů, sušené dekorace nebo různé vánoční ozdůbky menších rozměrů. Když je girlanda dostatečně bohatá, umístíme ji na požadované místo.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies