K výrobě dekorací z těsta budeme potřebovat
K přípravě těsta budeme potřebovat hladkou mouku, jemnou kuchyňskou sůl a vodu. K výrobě vánočních dekorací vykrajovátka na cukroví, pracovní vál, váleček, nůž, plech a k jejich dozdobení akrylové barvy, bezbarvý lak a štětec.
Příprava těsta
Tři díly hladké mouky smíchejte s jedním dílem soli a jedním dílem vody, tak aby vzniklo hladké a tvárné těsto. Pokud je těsto příliš tuhé a špatně se s ním pracuje, můžete přidat vodu. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte sůl. Nechte půl hodiny odležet v chladničce. Poté jej nechte ještě chvíli odležet na teplém místě.
Výroba vánočních dekorací z těsta
Jakmile je těsto odleželé, můžete z něj začít tvarovat různé dekorace. Vyválejte jej na tenčí plát (cca 0,3 - 0,5 centimetru hrubý plát) a začněte pomocí vykrajovátek tvořit různé tvary - hvězdičky, srdíčka, zvonečky, sněhuláčky, apod. Z tohoto těsta můžete vyrobit i složitější dekorace - například větší či menší věnce, vánoční přání, apod. Jednotlivé díly vánočních dekorací k sobě lepte pomocí vody.
Pokud chcete ozdoby zavěsit na vánoční stromeček a nebo někde jinde, tak nezapomeňte do nich před pečením vytvořit otvor pro umístění provázku. Po upečení jsou ozdoby tvrdé a dírka by se do nich dělala jen velmi těžce.
Pečení
Hotové dekorace vložte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby na 120 až 130°C. Pečte, dokud se na povrchu ozdob nevytvoří jemně zlatavý povlak - pozor, může to trvat i déle jak 2 hodiny! Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Zdobení vánočních dekorací z těsta
Po vychladnutí můžete dekorace dozdobit akrylovými barvami a nakonec přestříkat bezbarvým lakem. Pokud chcete dekoracím nechat přírodní vzhled, nezdobte je barvami, ale jen jemně přestříkejte bezbarvým lakem.
Diskuze