Vánoční dekorace 2010 - 3.díl

V dnešním díle našeho vánočního seriálu jsme se zaměřili na výrobu vánočních dekorací z papíru a lepenky. Jejich výroba není časově náročná, navíc je hravě zvládnou vyrobit i Vaše děti.

Vánoční dekorace

Vyrobte si vlastní papír z vánočním motivem

Vlastnoručně vyrobený papír můžete použít k výrobě vánočních přáníček, dekorací i dárkových taštiček či krabiček. K jeho výrobě budete potřebovat starý papír (balicí papír, hedvábný papír, novinový papír - vše bez potisku), savý papír (noviny), savou látku (utěrku), mísu nebo hluboký talíř, mixér nebo struhadlo, rovnou desku a libovolný materiál na zdobení a barvení.

Jak na výrobu ručního papíru

Starý papír (může být i novinový, pouze netištěné kraje papíru) natrháme na malé, 1 až 3 centimetry velké kousky. Poté jej vložíme do mísy s vodou a necháme namočený 12 až 24 hodin. Po uplynutí této doby jej rozmělníme na kašičku – papír nesmí být ale příliš rozmělněný, protože by se nespojil. K jeho rozmělnění můžeme použít mixér a nebo struhadlo. Následně vymačkáme z vytvořené kaše přebytečnou vodu a rozprostřeme ji na podložku (například starý balicí papír) v dostatečné, minimálně 3 milimetrové tloušťce. Chceme-li papír nějak ozdobit, učiníme tak před zatížením. Poté jej opět zbavíme přebytečné vody pomocí novin a savé látky, rovnoměrně zatížíme závažím a necháme lisovat několik hodin. Usušený arch z podložky opatrně sloupneme, popřípadě jej můžeme přežehlit.

 

Vánoční přání, foto: sxc.

 

Dárkové taštičky, foto: sxc.

Vánoční přání z vlnité lepenky

Originální vánoční přání a nebo dárkovou krabičku si můžete vytvořit také z lepenky. My vám v dnešním díle poradíme, jak si vytvořit vánoční přáníčko. K jeho výrobě budeme potřebovat několik archů vlnité lepeny různých barev, řezák nebo nůžky, podložku na řezání, pravítko, lepidlo na papír a akrylové barvy.

Jak na výrobu vánočního přání z vlnité lepenky

Arch vlnité lepenky o velikosti A4 přehneme napůl a pomocí nůžek zastřihneme do požadované velikosti přáníčka. Přední díl přáníčka ozdobíme různými vánočními motivy (sněhové vločky, sněhuláci, dárečky, stromečky, apod.), které si vystřihneme také z vlnité lepenky (nejlépe různých barev). Na přání je nalepíme pomocí obyčejného lepidla na papír, poté necháme zaschnout. Přání můžeme dozdobit pomocí akrylových barev.

 

Z vlnité lepenky můžete vyrobit celé vánoční přáníčko a nebo jen jeho část.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies