Vyzkoušejte švestkové kuličky s mákem (cca 18 kuliček)
- Mák - 100 g (+ na obalení)
- Sušené švestky - 100 g
- Skořice - ½ lžičky
- Citronová šťáva - 1 lžička
Sušené švestky přelijte vroucí vodou a chvíli je v ní nechte. Než vám švestky změknou, rozemelte mák nebo si již kupte mletý a přimíchejte k němu skořici. Slijte vodu ze švestek a rozmixujte je s mákem a citronovou šťávou. Mixujte tak dlouho, abyste vytvořili hladkou směs.
Vložte do lednice a nechte vychladnout. Potom můžete tvarovat malé kuličky, které následně obalíte v máku. Pokud máte rádi sladší cukroví, můžete do nich přidat malé množství medu či javorového sirupu. Budete ale pak muset použít více máku. Také vám můžeme doporučit holandské kakao (2 lžíce) a kapku rumu.
Celozrnné ořechovo-jablečné sušenky (cca 2 plechy sušenek)
- Celozrnná mouka - 250 g
- Ořechy - 100 g
- Semínka - 100 g (můžete si vybrat jakákoli, dle vaší chuti, ale doporučujeme slunečnicová semínka)
- Jablko - 1 ks (velké)
- Med - 4 lžíce
- Olivový olej - 4 lžíce
- Vaječný bílek - 4 ks
- Sůl - 1 špetka
Nejprve vyšlehejte tuhý sníh z bílků a soli. Semínka a ořechy důkladně rozmixujte a přidejte k nim najemno nastrouhané jablíčko. Vmíchejte med, olej a celozrnnou mouku. Poté můžete po částech přidat i vyšlehaný sníh. Pak už jen stačí tvořit hrudky pomocí navlhčené lžičky. Na plech vyložený pečícím papírem skládejte hrudky vedle sebe a dejte péct na 170 °C přibližně na 15 minut.
Kuličky plněné višněmi (cca 40 ks)
- Kulaté piškoty - 200 g
- Voda - 100 ml
- Moučkový cukr - 100 g
- Nakládané višně - 300 g (kompot)
- Nálev z kompotu - 100 ml
- Máslo - 50 g
- Kakao - 30 g
- Rum - 4 lžíce
- Vlašské ořechy - 50 g
- Kokos - 100 g (na obalení)
Piškoty si rozemelte najemno. Pak nasypte cukr do vody a nechte vařit na mírném ohni minimálně 5 minut. Odstavte a nechte vychladnout. Poté do vody přilijte i nálev z višní. Nyní smíchejte máslo s kakaem a rumem tak, aby vám vznikla jemná pěna. Přidejte do ní nastrouhané ořechy, rozdrcené piškoty a celou směs zřeďte cukrovo-višňovým nálevem.
Zpracujte ze směsi pevnou hmotu, která zároveň musí zůstat trochu pružná, abyste s ní mohli dále pracovat. Podle potřeby tedy přidejte piškoty nebo nálev k zahuštění či zředění hmoty. Nakonec hmotu rozdělte na malé kousky a do každého z nich pak zabalte 1 višni. V dlaních pak vytvořte kuličky a obalte v kokosu.
Diskuze