Vánoční cukroví bez výčitek

Abyste si i přes vánoční svátky uhlídali svou štíhlou linii, můžete si napéct zdravější a odlehčené cukroví. Je to ideální řešení, jak si o Vánocích dopřát i nějakou tu sladkost a přitom netrpět výčitkami svědomí.

cukroví

Vyzkoušejte švestkové kuličky s mákem (cca 18 kuliček)

  • Mák - 100 g (+ na obalení)
  • Sušené švestky - 100 g
  • Skořice - ½ lžičky
  • Citronová šťáva - 1 lžička


Sušené švestky přelijte vroucí vodou a chvíli je v ní nechte. Než vám švestky změknou, rozemelte mák nebo si již kupte mletý a přimíchejte k němu skořici. Slijte vodu ze švestek a rozmixujte je s mákem a citronovou šťávou. Mixujte tak dlouho, abyste vytvořili hladkou směs.


Vložte do lednice a nechte vychladnout. Potom můžete tvarovat malé kuličky, které následně obalíte v máku. Pokud máte rádi sladší cukroví, můžete do nich přidat malé množství medu či javorového sirupu. Budete ale pak muset použít více máku. Také vám můžeme doporučit holandské kakao (2 lžíce) a kapku rumu.

Celozrnné ořechovo-jablečné sušenky (cca 2 plechy sušenek)

  • Celozrnná mouka - 250 g
  • Ořechy - 100 g
  • Semínka - 100 g (můžete si vybrat jakákoli, dle vaší chuti, ale doporučujeme slunečnicová semínka)
  • Jablko - 1 ks (velké)
  • Med - 4 lžíce
  • Olivový olej - 4 lžíce
  • Vaječný bílek - 4 ks
  • Sůl - 1 špetka


Nejprve vyšlehejte tuhý sníh z bílků a soli. Semínka a ořechy důkladně rozmixujte a přidejte k nim najemno nastrouhané jablíčko. Vmíchejte med, olej a celozrnnou mouku. Poté můžete po částech přidat i vyšlehaný sníh. Pak už jen stačí tvořit hrudky pomocí navlhčené lžičky. Na plech vyložený pečícím papírem skládejte hrudky vedle sebe a dejte péct na 170 °C přibližně na 15 minut.

Kuličky plněné višněmi (cca 40 ks)

  • Kulaté piškoty - 200 g
  • Voda - 100 ml
  • Moučkový cukr - 100 g
  • Nakládané višně - 300 g (kompot)
  • Nálev z kompotu - 100 ml
  • Máslo - 50 g
  • Kakao - 30 g
  • Rum - 4 lžíce
  • Vlašské ořechy - 50 g
  • Kokos - 100 g (na obalení)


Piškoty si rozemelte najemno. Pak nasypte cukr do vody a nechte vařit na mírném ohni minimálně 5 minut. Odstavte a nechte vychladnout. Poté do vody přilijte i nálev z višní. Nyní smíchejte máslo s kakaem a rumem tak, aby vám vznikla jemná pěna. Přidejte do ní nastrouhané ořechy, rozdrcené piškoty a celou směs zřeďte cukrovo-višňovým nálevem.


Zpracujte ze směsi pevnou hmotu, která zároveň musí zůstat trochu pružná, abyste s ní mohli dále pracovat. Podle potřeby tedy přidejte piškoty nebo nálev k zahuštění či zředění hmoty. Nakonec hmotu rozdělte na malé kousky a do každého z nich pak zabalte 1 višni. V dlaních pak vytvořte kuličky a obalte v kokosu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies