Míchaná vajíčka s uzeným lososem (4 porce)
- Máslo - 50 g
- Vejce - 10 ks
- Smetana - 6 lžic
- Petrželka - 1 hrst (najemno nasekaná)
- Losos uzený - 200 g
- Chléb - 8 plátků
- Sůl, Pepř (nejlépe bílý, mletý)
Nejprve si rozehřejte pánev, na které si necháte zpěnit máslo. Vejce si rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a pepře a pořádně prošlehejte. Pak vajíčka nalijte na pánev a neustále je míchejte směrem od okrajů ke středu pánve. Jak poznáte, že jsou vajíčka hotová? Podle jemných krémových sraženin. Poté odstavte pánev stranou, přidejte smetanu a petrželku. Opečte si chlebové topinky (či tousty) nasucho. Vaječnou směs dejte na topinky a ozdobte lososem.
Ochutnali jste již někdy vejce Benedikt? Je to delikatesa! (4 porce)
- Vejce - 4 ks
- Žemle - 2 ks (rozkrojené na polovinu)
- Šunka - 200g
- Bílý vinný ocet - 1 lžíce
Na omáčku budete potřebovat:
- Žloutky - 3 ks
- Máslo - 150 g
- Petrželka - 1 menší hrst (najemno nasekaná)
- Bílý vinný ocet - 150 ml
- Celý pepř - 3 kuličky
- Citronová šťáva (čerstvě vymačkaná)
Do malého hrnce nalijte ocet, přidejte pepř, petrželku a svařte všechno na polovinu. Pak směs přeceďte a odstavte stranou. Ve vodní lázni si ušlehejte žloutky se 2 lžícemi svařeného octa. Nepřestávejte šlehat dokud směs nezhoustne. Měli byste získat pěnu, která bude lehká a nadýchaná. Pak tam vmíchejte menší naběračku rozpuštěného másla a opakujte dokud nevmícháte celé máslo. Tím vám vznikne holandská omáčka a stačí vám ji dochutit už jen špetku soli, pepřem a citronovou šťávou.
Ve větším hrnci si dejte vařit vodu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte lžíci octa. Do skleničky si vyklepněte 1 vejce, zamíchejte vodu tak, aby se vytvořil vír a vejce vhoďte doprostřed víru. Vařte jej 2-3 minuty a pak ho vyndejte. Opakujte se zbylými 3 vejci. Půlky žemlí si opečte a na každou půlku dejte plátek šunky, položte na něj vejce a nakonec přelijte lahodnou holandskou omáčkou.
Připravte si vajíčka v troubě! (4 porce)
- Vejce - 4 ks
- Máslo - kousek na vymazání zapékacích misek
- Schwarzwaldská šunka - 8 plátků
- Rajčata - 3 ks (menší)
- Olivový olej - 1 lžíce
- Bazalka - pár lístků
- Sýr Camembert - 100 g (můžete použít i jiný sýr - Brie, Hermelín, ...)
- Smetana ke šlehání (31 %) - 4 lžíce
- Česnek - 2 stroužky (najemno nasekaný)
- Tymián (sušený) - špetka
- Sůl, pepř
Vymažeme si zapékací misky máslem a troubu si dejte rozehřát na 200 °C. Rajčata krájejte na silné plátky, položíme na plech, kde jsme rozprostřeli papír na pečení. Zakápněte je olivovým olejem a přidejte česnek, tymián, sůl a pečte alespoň 10 minut. Na boky zapékacích misek dejte šunku a na jejich dno pak dejte nakrájený sýr. Smetanu, bílky, sůl a pepř vyšleháme a nalijeme na sýr v miskách. Přidejte plátky rajčat a žloutky, které ještě posypete listy bazalky. Pečte 10 až 15 minut a podávat můžete s bagetkou, toustem či chlebovými topinkami.
Diskuze