Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Vajíčková snídaně 3x jinak!

Vajíčka můžete uvařit, péct, smažit i zapékat. Vejce jsou důležitou surovinou, díky které můžete spojovat sekaniny, zahušťovat polévky, omáčky a potřebujete je také k výrobě těsta. Jsou vhodná i jako samostatný pokrm či jako přídavek.

vajíčka z trouby

 

Míchaná vajíčka s uzeným lososem (4 porce)

 

  • Máslo - 50 g
  • Vejce - 10 ks
  • Smetana - 6 lžic
  • Petrželka - 1 hrst (najemno nasekaná)
  • Losos uzený - 200 g
  • Chléb - 8 plátků
  • Sůl, Pepř (nejlépe bílý, mletý)

 

Nejprve si rozehřejte pánev, na které si necháte zpěnit máslo. Vejce si rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a pepře a pořádně prošlehejte. Pak vajíčka nalijte na pánev a neustále je míchejte směrem od okrajů ke středu pánve. Jak poznáte, že jsou vajíčka hotová? Podle jemných krémových sraženin. Poté odstavte pánev stranou, přidejte smetanu a petrželku. Opečte si chlebové topinky (či tousty) nasucho. Vaječnou směs dejte na topinky a ozdobte lososem.

 

Ochutnali jste již někdy vejce Benedikt? Je to delikatesa! (4 porce)

 

  • Vejce - 4 ks
  • Žemle - 2 ks (rozkrojené na polovinu)
  • Šunka - 200g
  • Bílý vinný ocet - 1 lžíce

 

Na omáčku budete potřebovat:

 

  • Žloutky - 3 ks
  • Máslo - 150 g
  • Petrželka - 1 menší hrst (najemno nasekaná)
  • Bílý vinný ocet - 150 ml
  • Celý pepř - 3 kuličky
  • Citronová šťáva (čerstvě vymačkaná)

 

Do malého hrnce nalijte ocet, přidejte pepř, petrželku a svařte všechno na polovinu. Pak směs přeceďte a odstavte stranou. Ve vodní lázni si ušlehejte žloutky se 2 lžícemi svařeného octa. Nepřestávejte šlehat dokud směs nezhoustne. Měli byste získat pěnu, která bude lehká a nadýchaná. Pak tam vmíchejte menší naběračku rozpuštěného másla a opakujte dokud nevmícháte celé máslo. Tím vám vznikne holandská omáčka a stačí vám ji dochutit už jen špetku soli, pepřem a citronovou šťávou.

 

Ve větším hrnci si dejte vařit vodu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte lžíci octa. Do skleničky si vyklepněte 1 vejce, zamíchejte vodu tak, aby se vytvořil vír a vejce vhoďte doprostřed víru. Vařte jej 2-3 minuty a pak ho vyndejte. Opakujte se zbylými 3 vejci. Půlky žemlí si opečte a na každou půlku dejte plátek šunky, položte na něj vejce a nakonec přelijte lahodnou holandskou omáčkou.

 

Připravte si vajíčka v troubě! (4 porce)

 

  • Vejce - 4 ks
  • Máslo - kousek na vymazání zapékacích misek
  • Schwarzwaldská šunka - 8 plátků
  • Rajčata - 3 ks (menší)
  • Olivový olej - 1 lžíce
  • Bazalka - pár lístků
  • Sýr Camembert  - 100 g (můžete použít i jiný sýr - Brie, Hermelín, ...)
  • Smetana ke šlehání (31 %) - 4 lžíce
  • Česnek - 2 stroužky (najemno nasekaný)
  • Tymián (sušený) - špetka
  • Sůl, pepř

 

Vymažeme si zapékací misky máslem a troubu si dejte rozehřát na 200 °C. Rajčata krájejte na silné plátky, položíme na plech, kde jsme rozprostřeli papír na pečení. Zakápněte je olivovým olejem a přidejte česnek, tymián, sůl a pečte alespoň 10 minut. Na boky zapékacích misek dejte šunku a na jejich dno pak dejte nakrájený sýr. Smetanu, bílky, sůl a pepř vyšleháme a nalijeme na sýr v miskách. Přidejte plátky rajčat a žloutky, které ještě posypete listy bazalky. Pečte 10 až 15 minut a podávat můžete s bagetkou, toustem či chlebovými topinkami.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.