V čem spočívá zimní péče o pokojové rostliny

Rady, jak se v zimním období postarat o krásu a zdraví pokojovým rostlin vám přinesl e-shop osiva-semena.cz. V zimě je pro začínající pěstitele správně se postarat o pokojové rostliny těžší než je tomu v období léta. Důvodem, proč některé pokojové rostliny toto období nepřežijí spočívá především v kombinaci krátkých zimních dnů s velmi slabou intenzitou slunečního svitu a tomu neodpovídající (nepřiměřeně vysoká) teplota.

Fuchsie

Rozdělení pokojovek

Pokojové květiny lze na základ jejich nároků na světlo a teplo v tomto období začlenit v podstatě do dvou skupin. První skupinu tvoří rostliny ze subtropického pásma a ve druhé skupině jsou rostliny tropické. Všechny semínka, o kterých se ve čkánku dočtete můžete koupit na www.osiva-semena.cz

Subtropické krásky

Pokojové rostliny pocházející ze subtropického podnebného pásma jako například citrusy, olivovník, vavřín, fuchsie aj. přečkávají zimu při nízkých teplotách. Platí, že čím nižší je okolní teplota, tím nižší může být intenzita osvětlení i zálivka. Ideální teploty se v závislosti na konkrétním druhu ale pohybují mezi 4 až 12 °C. Intenzita osvětlení může být nižší u opadavých rostlin, ale pro stálezelené rostliny bychom měli vybírat jen ta nejosvětlenější stanoviště.

Tropické krásky

Tropické rostliny jsou z oblastí, odkud pochází, zvyklé, že teploty celoročně neklesají po 15 °C. U nich také platí, že čím nižší je teplota, tím lépe snesou nižší intenzitu osvětlení. Nároky těchto rostlin na osvětlení jsou však různé a odvíjí se od toho, z jakého typu prostředí který druh rostlin pochází. Máme tu jednak rostliny ozdobné květy a rostliny s ozdobnými listy. Pro rostliny ozdobné květem je důležitý dostatek světla, bez kterého mnohé ani nevykvetou. Naopak pokojové rostliny s ozdobnými listy např. zelenec, potos, kapradiny či oblíbené filodendrony a tchýnin jazyk, mohou být umístěny na stanoviště s nižší mírou osvětlení. Tyto rostliny se s nízkou intenzitou světla musely potýkat i ve volné přírodě, kde se vyskytují zejména v podrostech tropických lesů a jsou tedy zvyklé.

Potřebují světlo!

Při nedostatku světla se obvykle mění barva listů, které zesvětlí a zežloutnou. Další fází rostlinné reakce při malé intenzitě slunečních paprsků je opad listů a tvorba světlých a protáhlých výhonků. Preventivně proto rostliny umístíme co nejblíže k oknu. Okna se vyplatí umýt, protože jsou-li zaprášená, mnoho světla bude pohlceno. Rostliny, které pěstujeme na okenních parapetech i v průběhu roku, na zimu přesuneme z oken orientovaných na jiné světové strany na okna orientované na jih. Nevýhodou okenních parapetů je, že rostliny zde umístěné jsou vystaveny značným teplotním rozdílům, kdy na ně z jedné strany proudí teplý a suchý vzduch od radiátorů a z druhé strany jsou ochlazovány vzduchem proudícím skrz okna. Tento nepříjemný jev naštěstí můžeme částečně zmírnit, pokud květináče s rostlinami vypodložíme tak, aby studený vzduch (protože je těžší) mohl proudit pod úrovní květináčů a byl oteplován vzduchem proudícím od radiátorů.

Určitou možností, jak pomoci rostlinám vyrovnat se s nedostatkem světla, může být umělý zdroj světla. Protože s rostoucí vzdáleností světelného zdroje a rostliny intenzita světla rychle klesá, je vhodné tento zdroj umístit co nejblíže k rostlině. Samozřejmě při tom musíme brát v úvahu teplotu zdroje, abychom ho neumístili tak blízko, že by došlo k poškození rostliny. Z tohoto důvodu se jeví jako nejvhodnější zářivky určené pro akvária a terária.

Pravidla zálivky

Co se zálivky týče, tak bychom s ní v zimě měli šetřit. Substrát zaléváme, až když je proschlý. V panelových bytech je v zimě spíše než nedostatek zálivky, problém nedostatečná vzdušná vlhkost. Tu se proto snažíme co nejvíce zvýšit. Lze k tomu využít odpařovací misky, náročnější rostliny však pravidelně rosíme.

Více rad jak pěstovat nejen pokojové rosltiny najdete zde.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies