Uvažujete o centrálním vysavači?

Tahat se po bytě nebo domě s těžkým vysavačem není zrovna zábavné. Zkuzte pouvažovat o pořízení centrálního vysavače. Pokud nechcete dostat kýlu, poslouchat hučící přístroj a bojovat s vyndáváním sáčků či nádob plných nečistot, bude se vám centrální vysavač líbit.

Žena strká vysavač do zásuvky

eesecurity.netJak takové vysávání funguje

Všimněte si, jak fuguje váš vysavač. Pokud je v pořádku, tak filtr zachytí všechen prach, nečistoty i roztoče, ale pokud úplně v pořádku není, všechno zase vysavač vyfoukne zpět do bytu. U centálního vysavače je to jinak, nečistoty jsou nasáty, přefiltrovány, ale nasátý vzduch se nevrací zpět do interiéru, nýbrž jde z domu či bytu pryč. Centrální vysavač je velice vhodný pro osoby trpící alergií či astmatiky.

Jádrem celého systému je samotný vysavač, říká se mu agregát. Agregát je ukrytý mimo váš dosah, nejčastěji v komoře, pod schodištěm, ve sklepě nebo v garáži. Na agregát je napojeno potrubí, které vede ve zdech po celém domě.

Pak stačí malý otvor ve zdi, stejné velikosti jako zásuvka. Otvory lze samozřejmě opatřit krytem. Do otvoru jednoduše zasunete hadici s teleskopickou tyčí, hubicí, stisknete knoflík a vysavač se rozjede. Nečistoty pak potrubím cestují do zásobníku agregátu. Takové vysávání ani není nijak extra hlučné. Jak často se mění zásobník V závislosti na typu centrálního vysavače jednou za měsíc až jednou za půl roku. Nečistiy vyhodíte do popelnice a zásobník vrátíte zpět.

V domě nebo v bytě

Zatím se centrální vysavače využívají spíše pro domky, ovšem nejlepší je pokud majitel o pořízení centrálního vyssavače přemýšlí už při stavbě domu, kdy se potrubí dá snadno zabudovat. Pokud si vzpomenete později, je třeba rozkopat zdi, což téměř každého odradí. V bytech se nejčastěji vede výfuk nečistot přes otvor ve zdi, který ústí na balkón nebo na střechu.

Kolik vás to bude stát

Cena je témeř vždy individuální, záleží na velikosti bytu nebo domu a také na náročnosti instalace. Nejčasteji se cena pohybuje okolo 30 000 korun, za kompletní systém. V ceně je také instalace vysavače. Máte možnost přikoupit i separátor, kterým lze vysávat vodu, nebo nečistoty, které by potrubí mohly ucat.

V zámoří používájí centrální vysavače už více než padesát let. V Evropě jej mají v největší oblibě v Německu, mají je dokonce v bytových domech.

Hadice centálního vysavače může být dlouhá i deset metrů aniž by se s nížila účinnost vysávání.

Tak co vy na to Bude centrální vysavač vaším favoritem

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies