Uvařte si bulgur!

Zajímáte se o zdravou výživu? Pak by ve vašem jídelníčku rozhodně neměl chybět bulgur. Má příjemnou oříškovou chuť, je velmi výživný a nenáročný na přípravu.

Vysypaný pytel s bulgurem

Co je a jak se používá bulgur

Bulgur je obilnina, přesněji řečeno nalámaná celozrnná pšenice. Ještě před expedicí se předvaří, čímž šetří i váš čas. Používá se jako součást nejrůznějších pokrmů – masitých i zeleninových jídel, karbanátků, nádivek, jako rizoto nebo závařka do polévky. Velmi často se objevuje na talířích v Egyptě, Libanonu, Sýrii, Tunisu či Spojených arabských emirátů jako pokrmy zvané kibbeh, tabbouleh nebo pilaf. Protože obsahuje velmi málo tuku a je lehce stravitelný, hodí se pro přípravu vegetariánských, dietních, ale i dětských pokrmů.

Bulgur fandí vašemu zdraví

Bulgur obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, zejména pak „áčko“, fosfor, hořčík a železo. Obsahuje také dostatek bílkovin, vlákniny, působí blahodárně na zažívání a nervovou soustavu.

Příprava bulguru

Bulgur si můžete připravit několika způsoby. Buďto jej vaříte cca 12 minut, nebo pouhých 5 minut a pod pokličkou jej necháte dojít. Vždy ale dodržujte poměr 1:3, bulgur totiž absorbuje hodně vody. Je také možné jej připravit namáčením – pak ale bude připravený k použití až za hodinu. Výhodou však je, že si uchová všechny živiny.

Bulgur - nejlepší recepty

Salát tabbouleh

Dva hrnky bulguru nechejte hodinu namáčet ve vodě nebo jej uvařte podle výše zmíněných instrukcí. Osm rajčat a jednu cibuli nakrájejte na kostičky. Svazek petrželky a hrst máty nakrájejte nadrobno. Smíchejte dohromady, zakápněte olivovým olejem, citrónovou šťávou, dochuťte solí a pepřem. Po vzoru libanonské kuchyně můžete servírovat na míse vytvořené z hlávkového salátu.

Pilaf na sto způsobů

Pilaf je pokrm velmi podobný českému rizotu. Rýži však zastupuje bulgur, který se nejprve krátce osmahne na másle či oleji a pak se vaří v hovězím vývaru. Dále je jen na vás, čím jej dochutíte – výborný je s jakoukoliv zeleninou a masem. Chcete-li pilafu dodat pravou, orientální chuť, v horkém vývaru nechejte vyluhovat čerstvý šafrán a krátce před osmahnutím bulguru v oleji opečte kešu oříšky, česnek a cibuli. Česnek a cibuli pak ale vyndejte. Pilaf zajímavě chutná i s krevetami, se špenátem nebo lilkem. Fantazii se meze nekladou!

Bulgur na sladko

Uvařte bulgur v mléce se dvěmi lžičkami medu, přidejte jakékoliv sušené, kompotované nebo čerstvé ovoce (nejlépe meruňky, brusinky, rozinky, švestky, ananas), hrst mandlí nebo pistáciových oříšků, dvě lžíce másla, trochu skořice a čerstvého koriandru. Děti vám za tuhle pochoutku utrhnou ruce!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies