Co je a jak se používá bulgur
Bulgur je obilnina, přesněji řečeno nalámaná celozrnná pšenice. Ještě před expedicí se předvaří, čímž šetří i váš čas. Používá se jako součást nejrůznějších pokrmů – masitých i zeleninových jídel, karbanátků, nádivek, jako rizoto nebo závařka do polévky. Velmi často se objevuje na talířích v Egyptě, Libanonu, Sýrii, Tunisu či Spojených arabských emirátů jako pokrmy zvané kibbeh, tabbouleh nebo pilaf. Protože obsahuje velmi málo tuku a je lehce stravitelný, hodí se pro přípravu vegetariánských, dietních, ale i dětských pokrmů.
Bulgur fandí vašemu zdraví
Bulgur obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, zejména pak „áčko“, fosfor, hořčík a železo. Obsahuje také dostatek bílkovin, vlákniny, působí blahodárně na zažívání a nervovou soustavu.
Příprava bulguru
Bulgur si můžete připravit několika způsoby. Buďto jej vaříte cca 12 minut, nebo pouhých 5 minut a pod pokličkou jej necháte dojít. Vždy ale dodržujte poměr 1:3, bulgur totiž absorbuje hodně vody. Je také možné jej připravit namáčením – pak ale bude připravený k použití až za hodinu. Výhodou však je, že si uchová všechny živiny.
Bulgur - nejlepší recepty
Salát tabbouleh
Dva hrnky bulguru nechejte hodinu namáčet ve vodě nebo jej uvařte podle výše zmíněných instrukcí. Osm rajčat a jednu cibuli nakrájejte na kostičky. Svazek petrželky a hrst máty nakrájejte nadrobno. Smíchejte dohromady, zakápněte olivovým olejem, citrónovou šťávou, dochuťte solí a pepřem. Po vzoru libanonské kuchyně můžete servírovat na míse vytvořené z hlávkového salátu.
Pilaf na sto způsobů
Pilaf je pokrm velmi podobný českému rizotu. Rýži však zastupuje bulgur, který se nejprve krátce osmahne na másle či oleji a pak se vaří v hovězím vývaru. Dále je jen na vás, čím jej dochutíte – výborný je s jakoukoliv zeleninou a masem. Chcete-li pilafu dodat pravou, orientální chuť, v horkém vývaru nechejte vyluhovat čerstvý šafrán a krátce před osmahnutím bulguru v oleji opečte kešu oříšky, česnek a cibuli. Česnek a cibuli pak ale vyndejte. Pilaf zajímavě chutná i s krevetami, se špenátem nebo lilkem. Fantazii se meze nekladou!
Bulgur na sladko
Uvařte bulgur v mléce se dvěmi lžičkami medu, přidejte jakékoliv sušené, kompotované nebo čerstvé ovoce (nejlépe meruňky, brusinky, rozinky, švestky, ananas), hrst mandlí nebo pistáciových oříšků, dvě lžíce másla, trochu skořice a čerstvého koriandru. Děti vám za tuhle pochoutku utrhnou ruce!
Diskuze