Úspěšné pěstování masožravých rostlin

V dnešním článku vás seznámíte s všeobecným pěstováním masožravých rostlin. Nezapomínejte ovšem na to, že každý druh má své speciální nároky na pěstování, které je vhodné zajistit. Jen tak můžete docílit jejich úspěšného pěstování.

Masožravá rostlina

Nejoblíbenější druhy masožravých rostlin

  • Mucholapka podivná - Dionaea muscipula
  • Bublinatka - Utricularia
  • Láčkovka - Nepethes
  • Rosnatka - Drosera
  • Darlingtonie – Darlingtonia
  • Heliamfora – Heliamphora
  • Tučnice – Pinguicula
  • Špírlice - Sarracenia

Všeobecné zásady pro úspěšné pěstování masožravých rostlin

Světlo

Pro úspěšné pěstování je nutné masožravým rostlinám zajistit maximální možné osvětlení v létě i v zimě. Je dobré tyto rostliny v zimě přisvětlovat umělým světlem.

Teplo

Ideální teplota pro masožravé rostliny se v létě pohybuje kolem 15 - 40 °C, v zimě pak 10 až 20°C. Pozor – každý druh má jiné nároky na teplotu, proto je vhodné každému druhu zajistit právě tu jeho ideální. Seznamte se s nároky jednotlivých druhů podrobněji.

Pěstební nádoby

Platí obecná zásada, že čím je větší květináč, tím je lépe udržována vlhkost substrátu. Větší množství substrátu udržuje dobrou stabilitu PH.

Vzdušná vlhkost a zálivka

Všeobecně lze říci, že čím vyšší je pěstební teplota, tím vyšší by měla být vlhkost vzduchu. Ideální je rostliny rosit vodou v rozprašovací nádobě – v letních měsících i několikrát za den.

 

Nejlepší je zalévat tyto rostliny dešťovou případně destilovanou vodou. V některých případech, můžete rostliny zalévat i převařenou a dobře odstátou vodou z vodovodu.

Substrát

Vhodným substrátem je čistá rašelina s drceným perlitem nebo polystyrenem, kousky molitanu, rašeliníku, dubové kůry a dřevěného uhlí v poměru 1 : 1 : 1 : 1 : 0,5 : 0,5 .

Hnojení

Většina masožravých rostlin nevyžaduje hnojení.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies