Úprava bazénové vody – 2.díl

V dnešním díle našeho seriálu si povíme více o možných způsobech úpravy bazénové vody. O chlórových a kyslíkových bazénových přípravcích jsme si řekli již v minulém díle. Dnes se zaměříme na úpravu vody pomocí UV lampy a slané vody.

Bazén

Úprava bazénové vody pomocí UV lampy

Prvním způsobem úpravy vody je pomocí UV lampy. UV lampa je průtokové zařízení ve kterém je umístěn speciální zářič, který při svícení intenzivně vyzařuje UV záření a ničí většinu organismů. Zářič je uzavřen v pouzdře, které tyto paprsky nepropouští - nemusíme se tedy bát, že by nám a nebo našim dětem mohla uškodit. UV lampu používáme pro ničení řas, parazitů, bakterií, plísní, virů a kvasinek obsažených ve vodě bez použití chemikálií. Voda opouštějící UV lampu je prostá mikroorganismů.

Nevýhoda použití UV lampy

Nevýhodou je, že takto upravená bazénová voda neobsahuje žádnou desinfekci, což se po určité době objeví znečištění stěn, schodů a dna bazénu. Tomu lze zamezit, pokud v intervalu jednou za 14 dní provedeme v bazénu takzvaný „chlorový šok" za pomoci příslušné bazénové chemie.

Úprava bazénové vody na bázi slané vody

Další možností je úprava bazénové vody na bázi slané vody. Mírně slaná voda má přirozené antiseptické účinky, také napomáhá léčbě kožních nemocnění, jedinci citlivější na chlorovanou vodu se nemusejí obávat svědění pokožky nebo nepříjemných vyrážek. S použitím slané vody se vyhneme červeným očím, podrážděným sliznicím a scvrklé pokožce po koupání. Nespornou výhodou také je, že pro úpravu vody není potřeba používat současně chlorové tablety a jiné bazénové chemikálie. Takto upravovaná voda je bohatá na kyslík, měkčí a křišťálově čistá.

Jak to funguje?

Úprava spočívá v nasolení bazénové vody v poměru 4 až 4,5 kilogramu na 1000 litrů vody a napojení speciálního zařízení na filtrační okruh (zařízení na sanitarizaci vody v bazénech), který na základě chemického rozkladu slané vody vytváří látky pro její desinfekci. Toto speciální zařízení se skládá z řídící jednotky a z průtokové elektrolytické samočisticí cely. V elektrolytické cele se mezi sebou přepínají elektrody polarity a odpuzují tak nečistoty na sobě usazené. Zařízení bývá vybaveno i takzvaným zimním režimem (je tak zajištěna desinfekce chladnější vody). Nevýhodou je vyšší pořizovací cena zařízení (až 20 000 korun).

V příštím díle si povíme více o tom, jak z bazénové vody odstranit řasy a nevzhledný zákal.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies