Umístění balkónovek na venkovní stanoviště

Balkónové rostliny těší náš zrak od jara do podzimu záplavou svých barevných květů a jejich kráse dokáže jen málokdo odolat. Víte, jak o balkónovky správně pečovat, kdy a také do čeho je vysadit, aby vám dobře rostly a bohatě kvetly co nejdéle? Poradíme Vám!

Pelargonie

Vhodný termín a stanoviště pro umístění balkónových rostlin

Většina balkónových rostlin má ráda světlé stanoviště s teplotou pohybující se okolo 21°C až 24°C. Stanoviště by mělo být chráněné před přímými slunečními paprsky a větrem zároveň. Rostliny na něj umisťujeme po 15.květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky.

Tip: Doporučujeme nádoby s balkónovými rostlinami umístit směrem na jih, jihovýchod nebo jihozápad.

V jakém pěstebním substrátu balkónovou pěstovat?

Balkónovým rostlinám se bude nejlépe dařit v dobře propustném pěstebním substrátu, bohatém na živiny. Pěstební substrát si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví (jsou to speciální substráty určené k výsadbě balkónových rostlin) a nebo si jej namíchat sami a to smícháním zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

Tip: Rostliny doporučujeme pěstovat v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících. V případě, že budete balkónové rostliny pěstovat v klasických plastových truhlících, nezapomeňte na dno nádoby umístit cihlové střepy a vyvrtat otvor pro dobré odtékání přebytečné vody. Tímto způsobem docílíte rychlejšího růstu a bohatšího květenství.

Zálivka a hnojení balkónovek

Zálivku provádějte pravidelně, a to nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Ideální je, pokud pěstební substrát necháte mírně vyschnout a teprve poté rostliny znovu zalijete. V příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, také častěji trpí chorobami a velmi špatně kvetou. Rostliny hnojíme speciálním hnojivem (s vysokým obsahem železa) určeným pro balkónové rostliny v intervalu 1x za 14 dní.

Tip: Na trhu naleznete velké množství nádob a truhlíků se samozavlažovacími systémy, které usnadňují péči o tyto rostliny. Jejich pořizovací cena není vysoká, navíc investice do nich se vám vrátí v podobě ušetřeného času.

Další péče o balkónové rostliny

  • Rostliny pravidelně kontrolujte, zda-li se na nich nevyskytují žádní škůdci nebo choroby. Pokud se vyskytnou, ošetřete je vhodným přípravkem a zajistěte všechny potřebné kroky k jejich odstranění.
  • Balkónovým rostlinám pravidelně odstraňujte suché listy a také odkvetlá květenství.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies