Umělý vs živý stromek

Trápí vás každoroční dilema, zda pořídit živý vánoční stromek nebo máte zase vytáhnout ten váš rodinný, umělý? Zkuste porovnat obě varianty, jednu z nich určitě budete muset zvolit.

Detail ozdob na vánočním stromečku

Vánoční stromek se v rodinách začal zdobit někdy v polovině devatenáctého století. Od této doby uplynulo více než sto padesát let a za tuto dobu také změnil několikrát svou podobu. Lidé na vesnicích a v menších městech mívali živý vánoční strom, ti ve velkých městech obvykle strojívali umělý stromek, který však neměl takovou podobu, jakou má dnes. Byl vyřezán ze dřeva či papírových kartónů a se stromečkem toho neměl příliš společného. Lidé jej přestali kupovat a stále častěji pořizovali stromek živý.

Umělé stromky ničí životní prostředí

Ve dvacátém století přišel opět boom s umělými stromky, které se těm živým podobaly skoro jako vejce vejci. Sice nevoněly, zato nadchly svou pravidelností a každoroční úsporou. Umělý stromek vydržel několik desetiletí, aniž to na něm bylo nějak znát. Počátkem jednadvacátého století se ale začalo spekulovat nad tím, zda je umělý stromek vůbec přínosem pro životní prostředí. Při jeho výrobě se totiž produkuje příliš mnoho škodlivých látek. A tak se lidé opět začali navracet k živým stromkům. Jak je to ale se životním prostředím?

Stromky z plantáží

Mnoho z nás má pocit, že živého stromku je kvůli několika dnům v roce přeci jen škoda. Uříznout stromek, který by mohl růst dále a produkovat kyslík je nám líto, a tak se vracíme ke svým umělým. Je ale třeba vědět, že životní prostředí tím nijak netrpí. Vánoční stromky jsou totiž za tímto účelem pěstovány na velkých plantážích, odkud pak putují ke konečným spotřebitelům. Jsou to tedy stromky „navíc“ a na jejich místo pak přijdou nové.

Chcete živý, ale nechcete řezat?

I v takovém případě vám někteří prodejci vánočních stromků vyjdou vstříc. Prodají vám ho v květináči nebo v kontejneru. Po Vánocích ho tak nebudete muset vyhodit a sloužit vám bude několik dalších let. O takový stromek je ale třeba se dobře starat, aby neutrpěl šok a nezahynul. Po zakoupení ho musíte nechat venku, kde je pro něj přirozeně vysoká teplota. Jeden až dva dny před umístěním do bytu jej postavte někam, kde se teplota pohybuje v rozmezí od nuly do pěti stupňů celsia a teprve potom ho můžete postavit kdekoli v domácnosti.

Stromek v kontejneru můžete doma nechat přibližně dvanáct až čtrnáct dní (pokud ovšem nemáte doma přetopeno), poté jej opět stejným způsobem přemístíte ven. Tedy na jeden až dva dny do místnosti, kde je nižší teplota a stromek se může aklimatizovat. Strom nechte venku, na jaře jej můžete zasadit i s květináčem do země a před dalšími Vánocemi jej vykopete. Stromek nezapomeňte zalévat a hnojit, ať nestrádá a vydrží vám dlouhá léta.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies