Údržba komínů - nepodceňujte ji!

Základem je dopřát vašemu komínu pravidelnou péči. Čištění můžete provádět i vy sami, ale kontrolu, revizi a vypalování komína nechte raději na kominíkovi.

Komín

 

Ve kterých situacích se neobejdete bez kominíka?

 

Revize komínů se provádí pouze pro jeho uvedení do provozu, v rámci rekonstrukce nebo také, pokud chcete komín opravit. Kominík musí schválit jeho funkčnost a další parametry, jenž by měl kvalitní komín splňovat. Co byste ale měli dodržovat pravidelně, je každoroční kontrola. Kominíci ji provádí u všech typů paliv a opravdu byste tuto kontrolu měli brát jako povinnou prevenci.

 

Komín se nechává vypalovat pouze s podaným oznámením místní hasičské záchranné službě. Kominíci jsou nuceni sepsat odbornou zprávu o provedené kontrole, revizi i po vyčištění. Nepodceňujte údržbu komínu, protože na to můžete doplatit vzniklými škodami na majetku, finanční pokutou až ve výši 25 000 Kč nebo na to doplatíte nejhůře, jak se dá - zaplatíte svým životem.

 

Co zvládnete svépomocí?

 

Čištění komína může provádět i samotný majitel domu. Ale pokud se na to necítíte, raději si povolejte odborníky. Pokud v kotli spalujete pevná či tekutá paliva a používáte ho celoročně, musíte nechat komín vyčistit 3x do roka. Když topíte sezónně, tak stačí 2x za rok. Pouze jednou ročně si můžete dovolit čistit komín v případě používání zemního plynu.

 

Čištění komínů

 

Kominík vám s pomocí svého náčiní uvolní průchod vašeho komínu, odstraní saze a jiné usazeniny, aby obnovil proudění uvnitř průduchu. Pokud čištění proběhne běžným způsobem, zaplatíte asi pět stovek. Ale pokud bude muset použít kameru nebo endoskop kvůli kouřovodům či špatnému přístupu, můžete zaplatit i 1 000 Kč. Běžná kontrola komína bude trvat asi hodinku, kde čištění zabere asi 10 minut. Pak se ještě odstraní saze a je hotovo.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies