Účinná ochrana proti vlnatkám

Vlnatky, jsou škůdci, kteří napadají široký okruh pokojových rostlin. Škodí jim zejména sáním, které může ve větší míře rostlinám uškodit, v horším případě pak zapříčinit jejich úhyn. Víte, jak své rostliny před útokem vlnatek ochránit? Poradíme vám!

Kaktus

Všeobecně o vlnatkách

Vlnatky jsou škůdci, kteří se velmi rádi zabydlují na pokojových rostlinách. Nejčastěji je nalezneme na dracénách, fíkusech, palmách a kaktusech. Rozhodně nejsou žádnými samotáři, protože na rostlinách tvoří větší kolonie, které sídlí na kořenovém krčku, na spodní straně listů nebo v paždí listů rostlin. Dospělí jedinci i larvy vlnatek škodí sáním. Následkem jejich útoku je rostlina oslabená, zpomaluje se její růst a začíná se deformovat, případně usychat.

Jak poznáme vlnatky?

Nejrozšířenějším druhem na pokojových rostlinách je vlnatka krvavá (Eriosoma lanigerum). Tu lze identifikovat podle typického pokryvu vlny (především na kořenovém krčku, spodní straně listů nebo v paždí listů rostliny), který se mění při stisku z bělavé na krvavě rudou barvu.

Jak předejít výskytu vlnatek?

Pěstujeme-li rostliny v suchém a teplém prostředí, je pravděpodobné, že se na nich během krátké doby tito škůdci usadí. Vhodnou prevencí je pěstování rostlin v teplém, avšak ne přemokřeném prostředí. Vždy se před další zálivkou přesvědčíme, zda-li již substrát stačil vyschnout. Pokud je stále vlhký, se zálivkou ještě počkáme.

Výskytu vlnatek můžeme předejít i tím, že pěstební substrát pro rostliny před použitím necháme propařit v troubě (na plechu, mírně polijeme vodou, necháme sterilizovat při 180°C alespoň 30 minut).

Kromě toho je vhodné rostliny pravidelně sprchovat, nejlépe co 14 dní. Během sprchování můžeme použít i slabý mýdlový roztok, který po důkladném nanesení na listy pečlivě opláchneme.

První pomoc při napadení rostliny vlnatkami

Vlněné chomáčky je vhodné potřít olejem nebo lihem, které na postižené místa na rostlině aplikujeme štětečkem nebo vatou na špejli.

K ochraně rostlin před rozšířením vlnatek lze použít i následující přípravky: Actellic 50 EC, Biool (olejová emulze), Karatane 5CS, Leptopar, Mospilan 20 SP, Omite 30 W, Spruzit, Talstar 10 EC.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies