Ubrus - oblek pro váš stůl

Ubrus vnímáme jako okrasný doplněk, který oživí jakýkoliv stůl. Také nám chrání povrch stolu před vnějšími vlivy. Je důležité zvolit vhodný tvar, lemování, barvu, designové zpracování a také samotný materiál ubrusu. Většinu ubrusů můžeme po znečištění vyprat nebo přetřít, takže kupování ubrusů nemusí být častou záležitostí.

Sváteční stolování

 

Tvar a velikost ubrusu

 

Někteří lidé se domnívají, že pokud mají krásný, kvalitní stůl, že ubrus je už zbytečný. Ale ať už si koupíte ubrus jen jako ochranný prvek, který udržuje stůl neporušený, nebo kvůli vkusnému zpestření, je to výhodná koupě. Tvar ubrusu by měl být alespoň stejného tvaru jako je váš stůl, takže pokud je stůl kulatý, tak by vám obdélníkový tvar ubrusu seděl jen těžko. Měli byste si dát pozor na to, aby jste si nekoupili takový, který bude mít stejné rozměry jako stůl, musí být vždy trošku delší (minimálně o 25 cm).

 

Jsou i ubrusy (hlavně reklamní), které sahají až na zem či končí těsně nad podlahou. Existují i ubrusy menších velikostí, kterým se říká běhouny, šerpy nebo také středové ubrusy. Doporučuje se barvu ubrusu sladit s vaší kuchyní či kuchyňskou linkou. Barvy, jenž podporují chuť k jídlu, jsou oranžové nebo červené. Ale někdo takové výrazné barvy nemá rád. Dnes je populární dolaďovat barvy dle spotřebičů - třeba černá nebo šedá. Pokud ale takové tmavé barvy máte i na kuchyňských stěnách, tak tím i opticky zmenšíte místnost. Raději si takto namalujte jen 2 stěny a zbytek nechte třeba bílé. A na černý ubrus můžete dát pak v jiném odstínu ubrousky či jinak zbarvený (světlejší) běhounek.

 

Materiál

 

Pokud hledáte takový ubrus, který má všestranné použití a je vysoce odolný, bude vyroben z PVC (polyvinylchlorid). Když vaše děti rádi malují či modelují, je vhodné dát ho i přes dětský stolek. Tento materiál očistíte jednoduchým setřením všech nečistot. Bude se dokonale hodit i na zahradní nábytek. Ale i ve vaši kuchyni může vypadat skvěle. Je vyráběn v různých barvách, s mnoha motivy, takže si určitě vyberete ten svůj.

 

Podobné jsou na tom teflonové ubrusy, které vlastní speciální vrchní úpravu, kvůli které jsou nečistoty a tekutiny také snadno odstranitelné jako u PVC ubrusů. Ale má jednu obrovskou výhodu oproti ubrusům vyrobených z PVC. Teflonové ubrusy vypadají velice vybraně a luxusně a vzhledově připomínají látku.

 

Látkové ubrusy již nejsou tolik populární jako kdysi. Mohli jste je sice vyprat v pračce, ale pokud byly zašpiněné některými surovinami, odstranit je šlo jen velmi těžko. Byly vyšívané, háčkované, malovali je ručně a sešívali i několik materiálů dohromady. Šikovné hospodyňky si šily ubrusy doma, aby měly své originální ubrusy. Dnes je nahradily teflonové a PVC ubrusy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies