Typy varných desek - výhody a nevýhody

Varné desky jsou nezbytným vybavením každé kuchyně. Jaký typ ale zvolit? Která pro nás bude lepší a výhodnější? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů varných desek?

Typy varných desek

 

Plynová varná deska

 

Tato deska funguje na principu spalování plynu. Jde tu o přímý ohřev dna nádoby ohněm. Jednou z výhod je nízká cena, levnější provoz, ohřev můžete regulovat prakticky okamžitě a pokud má nádobí nerovné dno, není to žádný problém. Nevýhodou je nerovnoměrná teplota plamene, plotýnky se hůře udržují, plyn se může stát i velmi nebezpečným, tak vždy zkontrolujte, jestli vaříte na plameni nebo jen naprázdno uniká plyn. Naštěstí jsou již dnešní moderní plynové hořáky zabezpečeny ochranou pojistkou proti úniku plynu. Další nevýhodou je fakt, že její energetická efektivnost je jen kolem 50 %.

 

Elektrická deska, kterou zdobí litinové plotýnky

 

Funguje tak, že se elektrická energie přeměňuje na tepelnou skrze topné spirály (litinové plotýnky). Rozhodně na ní neuvaříte tak dobře a rychle jako na plynu. Výhodou je opět nižší pořizovací cena a odolnější konstrukce. Ohřev se nedá rychle regulovat a také nemůžete snížit vysokou teplotu varného místa. Navíc u litinových plotýnek hrozí, že podlehnou korozi, což by mělo za následek zvýšení energetické spotřeby. Už tak je spotřeba energie u tohoto typu varné desky vysoká. Když se ještě přidá koroze, tak se nedoplatíte.

 

Sklokeramická varná deska

 

Funguje podobně jako varná deska s litinovými plotýnkami, ale energii přeměňuje skrze odporové topné spirály. Kombinuje žhavý povrch a infra záření. Tato varná deska rychle přenáší teplo, má pokročilé funkce, energetická efektivnost je již kolem 60 %, je odolnější proti teplotním šokům a teplo sálá přímo nahoru - nikoliv do stran. Čistí se snadno - stačí ji přetřít speciálním čistícím přípravkem a ubrouskem či suchou tkaninou.

 

Ovládá se pomocí magnetického knoflíku či senzorickými tlačítky. Některé desky mají funkci, díky které udržují váš pokrm teplý, což je skvělé, pokud čekáte s jeho servírováním. Je zde i dětská pojistka a funkce bezpečnostního vypnutí. Bohužel i tady se najdou i negativa. Sklokeramická deska se může rozbít či poškodit při nesprávné manipulaci. Spotřeba energie je vyšší a zbytkové teplo je těžko využitelné.

 

Indukční varná deska

 

Zdrojem tepla u indukční varné desky je elektromagnetické pole. Spotřeba energie je mnohem nižší než u ostatních typů varných desek a teplo vzniká až ve dně nádoby. Energetická efektivnost je zde nejvyšší (90 %). Ohřev se reguluje rychleji, povrch desky zůstane i při ohřevu chladný - takže je bezpečnější v domácnosti s malými dětmi. Ovládá se na LCD displeji, snadno se čistí, má i časovač a senzorické ovládání. Jednotlivé modely se mohou výrazně lišit vybavením, funkcemi a celkovou kvalitou. Vždy se tedy pokoušejte vybranou desku srovnat s dostupnými alternativami na trhu. Pomoci může například nezávislý test indukčních varných desek. Tento typ varných desek je poněkud dražší a musíte na něm vařit pouze ve speciálním nádobí - jen z feromagnetických materiálů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies