Tresty za neposlušnost psa

Každý pes občas neposlechne a vy si možná kladete otázku, jak jej potrestat, aby se trest nemíjel účinkem. Ne vždy je nutné použít násilí. Slyšeli jste někdy o síle autority?

Pes, obojek, muž

Trestání musí proběhnout včas

Trestání psa je možné uplatnit pouze bezprostředně po provinění, ne až v době, kdy si všimneme následků nežádoucího chování. Pak už nemá trest smysl - pes nepochopí, proč je trestán a chybu možná udělá zas.

Jak správně trestat psa?

V dnešní době se psy trestají hlavně novinami – to proto, že trestáte-li rukama, kterými ale také psa hladíte, mohl by si příští úmysl pohladit jej vyložit po svém a zaútočit. Někdo zase bije psa vodítkem, ale ve skutečnosti není stoprocentně účinná žádná forma fyzického násilí. Možná že vám se takto poslušného psa vychovat podařilo, ale je to poslušný frustrovaný pes. A frustrovanost může jednoho dne snadno přejít v agresi.

Buďte autoritou

Podívejme se na fenky, jak vychovávají svá štěňata – můžete je pozorovat hodiny nebo dny a nenajdete známky násilí. Nanejvýš může štěněti stisknout krk nebo čumák, ale většinou probíhá trest pomocí varovného postoje nebo hlasu. Protože psi uznávají mezi sebou i lidmi určitou hierarchii, poslouchají především toho, koho považují za autoritu. Vycítí-li ve vašem hlase nejistotu, nemusí vás poslouchat. Proto je důležité věřit si a při povelech si stát za svým – tedy nedovolit psovi dělat si co chce, dokud rozkaz neuposlechne.

Pokud začnete na psa hystericky křičet, pes opět vycítí vaši bezmocnost. Kárejte proto pevným, hrubým hlasem, ale nekřičte. Pes rychleji pochopí, že něco udělal špatně a začne verbální tresty uznávat. Vyhněte se dlouhým slovním projevům!

Pokud si myslíte, že je fyzický trest přece jen nutný, psa nebijte, ale použijte vytahání kůži za krkem, zatahání za vodítko nebo tlačení kohoutku dolů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies