Traktor – základní údržba traktoru

Traktor je velmi užitečné vozidlo, které nám pomáhá na polích, ale také v zimě na pozemních komunikacích. Jaká je základní údržba traktoru? Pravidelná údržba traktoru a tažných zařízení může zabránit nebezpečným nehodám v terénu.

Traktor

Traktor – základní údržba traktoru

Traktor je velmi užitečné vozidlo, které nám pomáhá nejen na polích, ale také v zimě na pozemních komunikacích. Jaká je základní údržba traktoru?

Traktor – výměna oleje

U traktoru bychom měli kontrolovat stav oleje po každé jízdě. Pokud se na měrce ukáže dostatečné množství oleje, olej nedoplňujeme. V opačném případě je nutné olej doplnit. Vždy používáme olej doporučený výrobcem traktoru!

Traktor – chladící kapalina

Topné těleso je určeno k ohřevu chladící kapaliny v motorech traktorů typu Zetor. Slouží pro usnadnění startu v zimním období při poklesu teplot pod -10 °C. Chladící kapalinu musíme pravidelně dolévat.

Traktor – brzdy

Brzdy jsou velmi důležitou součástí traktoru, kterou je nutné opravdu velmi pečlivě zkontrolovat. Pravidelně bychom měli měnit brzdové destičky a zkontrolovat jak dobře brzy fungují.

Traktor – pneumatiky

Pneumatiky kontrolujeme před každou jízdou. Důležité je zkontrolovat celkový stav pneumatik, případné trhliny nebo nedostatečný vzorek pneumatik. Zkontrolujte také, jestli jsou všechny matice a šrouby správně dotaženy. V případě, že jsou matice nebo šrouby uvolněny, je nutné je dotáhnout. Pokud jsou na pneumatikách velké trhliny nebo jsou velmi opotřebené, je nutné je urychleně vyměnit. Pneumatiky na traktoru trpí převážně v zimním období. 

Traktor - přídavná zařízení

Zvláštní opatrnost je třeba věnovat, pokud používáte přídavná zařízení např. postřikovací nádrže, orbu, vlečku a další vybavení, neboť mohou změnit těžiště vozidla a jeho stabilitu. Ujistěte se, že všechna přídavná zařízení jsou navržena pro váš typ traktoru.

Traktor – pohonné hmoty

Před každou jízdou zkontrolujte, zda–li má traktor dostatek pohonných hmot. Vždy používejte pohonné hmoty doporučené výrobcem!

Traktor – světla

Vyzkoušejte si, zda-li vám opravdu svítí všechna světla na vašem traktoru. Světla jsou další důležitou součástí traktoru, která by měla být neustále funkční. Především pokud se s traktorem pohybujete po pozemních komunikacích.

Pravidelná údržba traktoru a tažných zařízení v dílně může zabránit nebezpečným nehodám v terénu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.8 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies