Tradiční vinobraní s ochutnávkou burčáku

Chtěli byste přivítat podzim, jak se patří? Vydejte se do vinařské oblasti a ochutnejte to nejlepší, co pro vás vinaři mohou připravit. A sice čerstvý a nefalšovaný burčák!

Hroznové víno a pohár

Kdy začíná vinobraní

Konec prázdnin a začátek září je jako stvořený pro sběr vinných hroznů neboť právě dozrávají. Některé oblasti se sběrem začínají už v srpnu, jiné mají čas až do listopadu. Podzimní vinobraní, které máme na mysli, se však odehrává právě teď a je tedy vhodná doba navštívit některou vinařskou oblast. Zajet můžete třeba na jižní Moravu, kde se víno pěstuje ve větší míře. V Čechách je ale také několik vinic, které vás pohostí stejně dobře.

V některých zejména moravských vinicích bude probíhat vinobraní v nejbližších dnech a to je ta správná chvíle si počkat na ten úplně první produkt révy. Hádáte správně, jde o burčák, který vás pohladí na duši. Kvalitní a čerstvý burčák v sobě ukrývá spoustu vitamínů, které blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Jak poznat ten „pravý“ burčák?

Jakmile vinná réva opustí vinice, plody se vylisují a hotový vinný mošt se nechá kvasit. Tento proces trvá až čtrnáct dní a výsledkem je právě burčák. Mírně zkvašený nápoj, který má nažloutlou mléčnou barvu. Chutná sladce a obsahuje až 7% alkoholu.

V Čechách a na Moravě je možné prodávat burčák pouze v omezeném čase, kdy hrozny dozrávají. Burčák je možné koupit již od 1.srpna, nejpozději ho ale dostanete poslední den v listopadu, tedy 30.11. A to vždy jen z révy, která dozrála na našem území. Pokud vám tedy někdo nabídne burčák mimo toto období, vězte, že burčák nepijete a většinou se tak jedná například o cider, což je jablečný zkvašený mošt. Lehce zkvašený vinný nápoj, tedy burčák, vydrží pouze pár dní.

Stádií kvašení burčáku je několik a na trzích či ve vinotékách se proto zpravidla setkáte s nápojem, který má za sebou delší dobu kvašení. Na kvalitě mu to neubere, spíše je to znát na chuti. První stádium je velmi sladké a vydrží jen pár dní.

Druhé – tzv. „ve varu“ je pak v ideálním poměru sladké chuti a množstvím alkoholu. To je považováno za nejlepší burčák. U stádia„po zlomu“ či „řezák“ už jeho sladká chuť ustupuje a převažuje chuť alkoholu. Po tomto stádiu už se pak můžeme pomalu těšit na mladé víno, ve kterém teprve vyniká chuť konkrétní vinné révy. Pokud jste se nechali zlákat, vyrazte za burčákem co nejdříve, ať si tu pravou chuť opravdu užijete.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies