Tradeskancie (Tradescantia), charakteristika a základní rady pro pěstování

Tradeskancie je velmi vhodná do závěsných nádob v místnostech nebo pro pokrytí půdy v zimních zahradách. Rostlina má ráda lehkou a propustnou zeminu z části složenou z rašeliny.
Tradeskancie

Tradeskancie (Tradescantia), charakteristika a základní rady pro pěstování

Tradeskancie je vytrvalá a poměrně nenáročná pokojová rostlina, která kvete velkou škálou barev. Rostlina pochází z Ameriky, kde se pěstuje velmi často dodnes.Tradeskancie je velmi vhodná do závěsných nádob v místnostech nebo pro pokrytí půdy v zimních zahradách (rady v článku). Tradeskancie má ráda světlo nebo polostín. Na tmavém místě bledne barva listů. Před přímým sluncem rostlinu chráníme. Tradeskancie je teplomilná rostlina. Teplota při pěstování by neměla klesnout pod 18°C. V létě je optimální teplota kolem pro pěstování tradeskancie 20 až 24°C, v zimě 18 až 20°C. Rostlina nesnáší průvan ani prudké změny teploty.

Jak zalévat tradeskancii?

Tradeskancie má ráda vodu, a proto by zemina v květináči neměla nikdy vyschnout. Pěstujeme-li rostlinu při nízké teplotě omezíme i zálivku. Vydatně zaléváme měkkou odstátou vodou. Pokud nemá rostlina dostatečnou zálivku, listy odspodu žloutnou. Rostlina potřebuje vysokou vlhkost vzduchu (až 85%). Jsou to tropické rostliny, proto potřebují denně rosit nadzemní části rostliny.

Hnojení a substrát pro tradeskancii

V létě hnojíme tradeskancii 1x za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, rozpuštěného ve vodě. Přesazujeme na jaře 1x za rok. Dno květináče vysypeme malými kamínky, aby mohla odtékat přebytečná voda, zeminu při přesazování příliš nestlačujeme. Tradeskancie má ráda lehkou a propustnou zeminu z části složenou z rašeliny. Nejvhodnější pěstební substrát se skládá z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu kompostové zeminy a 1 dílu písku. PH substrátu je 5,5 – 6,5.

Množení tradescantia

Rostlinu rozmnožujeme dělením kořenů rostliny, případně z vrcholových řízků odebraných na jaře. Rostlina velmi dobře zakořeňuje. Vhodné pro lepší zakořenění tradeskancii množené vrcholovými stonkovými řízky je, abychom konce rostlin namočili do stimulátoru a nové rostlinky přikryli průhlednou fólií. Tímto způsobem nám rostlina dříve a lépe zakoření.

Choroby a škůdci

Mezi nejznámější škůdce, kteří na rostlině škodí jsou svilušky, třásněnky, červci, mšice a červci.

Druhy tradeskancií

  • Tradescantia fluminensis
  • Tradescantia blossfeldiana
  • Tradescantia zebrina
  • Tradescantia pallida
  • Tradescantia navicularis
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies