Zapečené tortilly
- Olivový olej - 2 lžíce
- Červená cibule - 2 ks (nakrájejte ji na klínky)
- Paprika - 3 ks (různých barev, očištěné a nakrájené na proužky)
- Chilli paprička - 1 ks
- Rajčata - 220 g (sterilovaná, loupaná)
- Koriandr - 1 svazek (čerstvý, nasekaný na drobno)
- Tortilla - 8 ks (moučné)
- Tvrdý sýr - 200 g (podobný typ jako čedar)
- Zakysaná smetana - 200 ml
- Fazole - 200 g (tmavé, konzervované)
- Sůl, pepř - na dochucení
Nejprve si předehřejte troubu na 190 °C. Pokud máte horkovzdušnou, tak bude stačit 170 °C. Připravte si pánev a na ní si dejte rozehřát olej, na kterém si osmažíte cibuli, papriky i půlku chilli papričky. Smažte je na větším plameni. Nechte je smažit asi 5 - 8 minut. Až papriky změknou, můžete přidat rajčata a část koriandru. Vařte cca 2 minuty.
Tortilly si rozprostřete na stůl a připravte si zapékací nádobu. Asi ⅓ z celkového množství sýra si nakrájejte na kostičky, zbytek nastrouhejte a smíchejte se smetanou, koriandrem a zbytkem chilli papričky. Fazole i s nálevem rozmixujte na hrubší směs a dochuťte. Na tortilly dejte část paprikové i část fazolové směsi a navrch ještě nasypte sýrové kostky.
Tortilly zarolujte a naskládejte je jednu vedle druhé do zapékací mísy. Poradíme vám, aby se vám tortilly nerozevřely, otáčejte je švem dolů. Pak je potřete směsí ze zakysané smetany a nastrouhaného sýra. Dejte péct do trouby na 25 - 30 minut. Omáčka by měla bublat a tortilly musí mít zlatavou barvu. Před podáváním je pak překrojte na půl.
Domácí tortilly (6 ks)
- Hladká pšeničná mouka - 250 g
- Voda - 60 ml
- Olivový olej - 60 ml
- Prášek do pečiva - 6 g
- Sůl - 1 lžička
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Dále přidejte sůl, vodu a olivový olej. Vše důkladně promícháme a zpracujeme hladké a pružné těsto. To rozdělíme na 6 částí a každou z nich pak rozválíme na tenkou placku. Nakonec je už jen stačí osmažit na pánvi z obou stran. Smažte je na sucho, žádný olej nepotřebujete, už ho máte v samotném těstě. Jedna tortilla se smaží asi 1 minutu z každé strany.
Diskuze