Tipy na zabíjačkové recepty

Patříte také mezi milovníky zabíjačkových pochoutek? Pokud ano, rozhodně si nenechte ujít náš dnešní článek, ve kterém vám povíme, jak si připravit výborné domácí jitrnice nebo škvařené sádlo.

Domácí klobásky

Jak na domácí jitrnice (cca 20 kusů)

K přípravě domácích jitrnic budeme potřebovat přibližně 3 kilogramy vepřového masa (nejlépe z hlavy, bůčku a laloku), 2,5 kilogramu vnitřností (plíce, srdce, játra), 1,5 kilogramu žemlí, 200 gramů cibule a 2 litry mastného vývaru z ovaru. K ochucení budeme potřebovat cca 120 gramů soli, 1 polévkovou lžíci mletého pepře, 1 polévkovou lžíci majoránky, 1 polévkovou lžíci nového koření, 1/2 lžičky mletého zázvoru a 5 stroužků česneku. Připravíme si také 20 tenkých střev a špejle.

Maso a vnitřnosti (kromě jater) předvaříme, aby byly měkké. Játra rozemeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem. Vložíme je do velké nádoby a přidáme zchladlé a nahrubo rozemleté předvařené maso a najemno rozemleté vnitřnosti. Přidáme nakrájenou a osmahnutou cibuli, na kostičky nakrájené a namočené žemle a vše pečlivě smícháme dohromady. Okořeníme podle chuti solí, pepřem, majoránkou, novým kořením, zázvorem a česnekem. Vzniklou směs zředíme vývarem a opět zamícháme.

Připravené střeva obrátíme, omyjeme vodou a necháme okapat. Poté si je nakrájíme na délku cca 15 až 20 centimetrů, uzavřeme na jednom konci špejlí a plníme připravenou jitrnicovou směsí. Když střevo doplníme, zašpejlujeme i druhý konec. Takto připravené jitrnice vložíme do vařící vody a necháme vařit tak dlouho, dokud nezačnou plavat na hladině (cca 20 až 30 minut). Následně je opláchneme vodou a rozprostřeme po pracovní desce, aby nám pozvolna vychladly. Během chladnutí jitrnice pravidelně obracíme, aby se v nich rovnoměrně rozprostřel tuk.

Domácí škvařené sádlo (cca 8 středně velkých zavařovacích sklenic)

Budeme potřebovat 5 kilogramů vepřového sádla, velký hrnec a zavařovací sklenice či jiné nádoby, vhodné pro uskladnění hotového výrobku.

Vepřové sádlo očistíme od zbytků masa, vnitřností a nakrájíme jej na cca 2,5 centimetru velké kostičky. Vložíme do připraveného hrnce (ne až po okraj!), zalijeme trochou vody a na mírném ohni (maximálně 130°C) vaříme, dokud nám nezačnou škvarky vystupovat na povrch a sádlo již nebude pěnit. Obsah hrnce přecedíme přes velké síto. Sádlem plníme připravené zavařovací sklenice, které následně dobře zavíčkujeme. Škvarky také uschováme. Obojí sladujeme v chladné a tmavé místnosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies