Tipy na silvestrovské menu - chutné recepty

Konec roku se kvapem blíží. Víte, jakou dobrotou tento poslední den oslavíte? Před dlouhou nocí, která nás čeká, by jídlo mělo být slavnostní a hlavně lehké, aby náš žaludek vydržel nápor dobrůtek, kterými si zpestříme čekání na příchod nového roku.

Maso, zelenina

Recept na filé s mandlemi a oříšky ( pro 4 osoby )

800 g rybího filé, 50 g mletých lískových oříšků, 50 g plátků loupaných mandlí, 50 g strouhanky, 2 celá vejce, 1 lžička maizeny, šťáva z citrónu, sůl, olej na smažení, plátky citrónu a nať petržele na ozdobu

Jak budeme postupovat

Maso z ryb omyjeme, osušíme a nakrájíme na 8 kousků. Osolíme, pokapeme šťávou z jednoho citrónu, naskládáme na talíř, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na dvě hodinky odpočinout.

 

Do mísy si připravíme těstíčko z vajíček, maizeny a trošky soli a ve druhé misce si promícháme strouhanku, mleté oříšky a plátky loupaných mandlí. Rybí kousky postupně obalujeme ve vaječném těstíčku a směsi strouhanky, kterou lehce k masu přitiskneme.

 

Zvolna smažíme z obou stran v rozpáleném oleji. Na talíři zdobíme tenkými plátky omytého citrónu a petrželovou natí. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovou oblohou.

Recept na kuře na zelí ( pro 4 osoby )

1 větší kuře, 800 g kysaného zelí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce koření podravka, sůl, kmín, mletý pepř, 2 lžíce oleje

Jak budeme postupovat

Kuře omyjeme, osušíme a nakrájíme na 8 menších kousků. Každý kousek osolíme. Do hlubšího pekáčku dáme olej, přisypeme drobně nakrájenou cibuli a plátky oloupaného česneku, vše spolu chvilku osmažíme, až cibule zesklovatí. Odstavíme z plotny a přidáme propláchnuté kysané zelí, které si překrájíme.

 

Zasypeme lžící vegety, kmínem a spolu s cibulí promícháme. Dáme trochu kmínu a zelí stejnoměrně rozprostřeme na dno pekáče nebo ohnivzdorné misky. Osolené kousky kuřete poklademe na zelí, posypeme kmínem, vše podlijeme asi 1 dl vody, přikryjeme poklicí a dáme péct do trouby.

 

Když začíná maso měknout, tak poklici dáme pryč a necháme na kuřeti vytvořit zlatavou kůrku. Stejným způsobem se dá připravit i kačena, krůtí kousky, uzené maso. Vodu doléváme pouze pokud je potřeba. Podáváme s bramborovým knedlíkem jako klasicky vařené kysané zelí.

Recept na speciální bramborové knedlíky

3 starší rohlíky, 4 větší syrové brambory, 1 vejce, půl sáčku směsi na bramborové knedlíky, sůl, slanina, mletý pepř

Jak budeme postupovat

Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky, brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme k rohlíkům. Vodu z brambor necedíme. Přidáme vajíčko, vychladlé škvarečky ze slaniny, bez sádla, osolíme opepříme a vsypeme práškové bramborové těsto.

 

Můžeme přidat i kostičky uzeného masa. Vypracujeme těsto tuhé tak, aby se daly dělat knedlíky. Pokud je příliš tuhé, přidáme trochu studené vody a propracujeme. Tvoříme válečky asi 10 cm dlouhé, v průměru asi 5 centimetrů a dáme vařit do bublající vody.

 

Vaříme asi 15 minut od vyplavání knedlíků na povrch. Na zkoušku 1 knedlík rozkrojíme a zjistíme, jestli je už hotový. Uvařené knedlíky scedíme a propícháme vidličkou. Krájíme na plátky. Pokud dáme uzené maso, tvoříme koule, které po uvaření rozkrojíme na poloviny. Podáváme třeba ke kuřeti se zelím.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies