Tipy na odstranění skvrn z oblečení!

Skvrnám na oblečení se čas od času nevyhneme, zvláště, pokud máme malé děti, které rády mlsají. Než dáme celý kus pošpiněného oděvu do pračky, nezapomeneme si připravit sůl, citrónovou šťávu, ocet a další zaručené přípravky, které nám skvrny pomohou odstranit. 

Plátek citronu

Skvrny od oleje na opalování

Potřeme flek trochou tekutého mýdla, necháme působit, jemně promneme v rukou a opláchneme v čisté vodě. Potom oblečení vypereme jako obvykle. Pokud se vám olej ocitl na hedvábném textilu, nasypeme na skvrnu trochu bramborové moučky a potom vypereme v jemném pracím mýdle.

Skvrny od zmrzliny

Oděv od zmrzliny namočíme asi na půl hodiny do čisté studené vody. Potom flek potřeme tekutým pracím práškem a vypereme. Naše babičky by si však poradily i s trochou benzínu či průsvitného alkoholu. Prádlo by na postiženém místě jednoduše poťukaly hadříkem namočeným právě v benzínu či alkoholu a následně vypraly.

Skvrny od ovoce a ovocných šťáv

Posypeme skvrny solí a přelijeme je vroucí vodou. Jiná metoda spoléhá na citrónovou šťávu, kterou potřeme dané místo a poté jej opláchneme v teplé vodě. Zvlášť odolné fleky je třeba do citrónové lázně namočit.

Skvrny od potu

Všichni to známe, pot zanechává na světlém oblečení nepříjemné žlutavé skvrny, díky kterým se bojíme byť i malinko zvednout ruce. Pokud se chcete těchto skvrn zbavit, můžete si vybrat z několika možných řešení. Nejlépe se odstraní teplou vodou s trochou octa a následným vymácháním v teplé vodě a posléze tedy vypíráním běžným způsobem. Pokud nechcete sahat po octu, vyzkoušet můžete také sůl (hrst soli do litru vody a oblečení v tomto roztoku namáčet před klasickým vypráním), jedlou sodu (prádlo namočíme a poskvrněné místo potřeme sodou, necháme působit přes noc a vypereme), nebo třeba kyselinu citronovou (10 g kyseliny citronové rozpustíme v litru horké vody a na hodinu vložíme prádlo odmočit, poté vypereme). Na internetu naleznete i další rady, které však nejsou úplně nejvhodnější - např. chlór může oblečení příliš "vyžrat", zatímco čistírna je zase příliš nákladná. 

Skvrny od trávy

Před vypráním celého kusu oděvu, danou část namydlíme kvalitním pracím mýdlem a vymyjeme.  Na skvrny od trávy také platí, když je přes noc necháme odmočit v mléce a druhý den vypereme. Podle babských rad funguje také pokapání citronovou šťávou, ovocným či vinným octem a následné vyprání. 

Skvrny od červeného vína

Posypeme flek solí a vypereme. Zaschlé skvrny od vína namočíme do octa a potom vypereme. V případě, že nemáme po ruce nic jiného než víno, nalijeme na skvrnu bílé víno a po chvilce působení vysajeme ubrouskem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies