Recept na šunkové rolky se šlehačkou a křenem ( pro 4 osoby )
12 plátků obdelníkové dušené šunky, 250 ml smetany na šlehání, 2 lžíce jemně strouhaného křenu, cukr na dochucení, kapka octa, sůl, proužky kapie ( může být i sterilovaná ), rajče, sterikovaná okurka, petrželová nať
Jak budeme postupovat
Smetanu ušleháme do tuha, přidáme jemně nastrouhaný křen, ocet, cukr a sůl. Plátek šunky položíme na kuchyňské prkénko a potřeme ochucenou šlehačkou. Po kratší straně srolujeme do závitku a položíme vždy 3 hotové rolky na jeden talířek. Zdobíme plátkem rajčete, okurky a proužky kapie. Dozdobíme kousky petrželové natě.
Recept na předkrm z cukety na čínský způsob ( pro 4 osoby )
400 g cukety, 2 lžíce červeného oleje, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy, půl lžičky cukru, půl lžičky vinného octa, 1 červená paprika, 50 g sterilovaných hub
Na červený olej potřebujeme – 3 lžíce oleje, 1 červenou feferonu, vinný ocet, sůl, glutasol podle chuti a 1 stroužek česneku
Jak budeme postupovat
Oloupanou cuketu nakrájíme na tenčí kolečka, osolíme a necháme odležet. Až pustí šťávu, tak ji otřeme papírovou utěrkou a prudce opečeme na pánvi, kde jsme rozehřáli červený olej. Mezitím si nahřejeme talířky a porce opečené cukety na ně položíme. Cukety lehce poprášíme cukrem a vinným octem, zakapeme citrónovou šťávou.
Na talířcích ozdobíme plátky sterilovaných houbiček, kolečky červené papriky a teplé podáváme. Červený olej připravíme tak, že do oleje přisypeme na drobné kostičky nakrájenou očištěnou a jadérek zbavenou feferonku a osmažíme ji. Přidáme sůl, vinný ocet, glutasol a stroužek česneku, který jsme posekali na drobné plátky. Vše chviličku spolu prohřejeme a odstavíme z ohně.
Recept na teplé sýrové minichlebíčky ( pro 4 osoby )
12 plátků šikmě řezané bagety nebo velkého rohlíku, máslo, 100 g šunky, 50 g žampiónů, 1 červená paprika, 1 tavený sýr, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 70 g strouhaného sýra
Jak budeme postupovat
Asi 1 centimetr silné plátky bagety, které jsme řezali šikmě, lehce mažeme z jedné strany máslem. Šunku nakrájíme na nudličky a smícháme ji s taveným sýrem. Směs mažeme na bagetu, kterou dále poklademe plátky sterilovaných žampiónů a nudličkani kapie.
Naskládáme na olejem vytřený plech nebo zapékací misku, na každý kousek dáme hromádku strouhaného sýra. Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 10 minut, až se sýr roztopí. Na talířku zdobíme kousky čerstvé petrželové natě a tenkými plátky pomeranče nebo manga. Může být i jablko.
Diskuze