Recept na rýžový nákyp s vanilkou a ovocnou omáčkou (pro 4 osoby)
1 vanilkový lusk, 1 litr mléka, 200 g rýže, 75 g pískového cukru, 4 plátky želatiny, čtvrt litru šlehačky, 40 g oloupaných na plátky nakrájených mandlí
Na omáčku – čerstvé nebo mražené maliny, ostružiny, jahody, cukr podle chuti, lžíce škrobové moučky, trocha citrónové šťávy
Jak budeme postupovat
Vanilkový lusk rozřízneme a vnitřek důkladně vyškrábeme přímo nad mlékem. Použijeme i všechna zrníčka. Necháme přejít varem a přisypeme rýži, cukr a za stálého míchání vaříme, než rýže změkne. Pokud se rýže připaluje, tak na posledních deset minut vypneme plotnu a rýži pod pokličkou necháme dojít.
Želatinu namočíme do studené vody, po naboptnání vodu vymačkáme a za stálého míchání želatinu v kastrolku rozpustíme. Nevaříme!! Vmícháme k teplé rýži spolu se šlehačkou, kterou jsme si ušlehali do tuha a přisypeme tenké lístky oloupaných mandlí.
Hotovou rýži plníme do pudinkových formiček nebo do větší ozdobné formy, které si lehce vymažeme máslem a dáme ztuhnout do chladna. Před vyklopením formičky na chviličku ponořte do horké vody.
Omáčku si připravíme tak, že ovoce rozmačkáme nebo rozmixujeme, necháme přejít varem se lžící škrobové moučky a cukrem podle chuti. Dochutíme citrónovou šťávou. Ztuhlý rýžový nákyp vyklopíme na talíř a přelijeme ovocnou omáčkou.
Recept na sněhové koule s vanilkovým krémem (pro 4 osoby)
Půl litru mléka, 1 pudinkový prášek - vanilkový, 2 žloutky, 4 lžíce cukru, 2 bílky, 1 a půl dl šlehačky, strouhaná čokoláda na zdobení
Jak budeme postupovat
V mléce rozmícháme pudinkový prášek a uvaříme podle návodu na pytlíku. Žloutky a 2 lžíce cukru rozšleháme s trochou pudinkové omáčky a vmícháme. Při chladnutí občas promícháme a nakonec přidáme našlehanou šlehačku. Poté dáme vařit 1 litr vody.
Bílky vyšleháme na hodně tuhý sníh, přisypeme 2 lžíce cukru a ještě jednou vyšleháme. Na vařící vodu pomocí lžíce vkládáme sněhové koule a pomalu vaříme asi 3 minuty. Hotové koule vytáhneme pomocí lžíce s dírami a necháme vychladit. Studený vanilkový krém rozšleháme, rozdělíme na hluboké talíře, sněhové koule položíme na krém a zdobíme čokoládovými hoblinkami.
Diskuze