Tipy na chutné deserty

V dnešním článku vám poradíme, jak si snadno a rychle připravit rýžový nákyp s vanilkou a ovocnou omáčkou nebo sněhové koule s vanilkovým krémem. Chuť na něco sladkého občas přepadne každého z nás, tak proč ji nezahnat těmito vynikajícími deserty?

Rýžový nákyp s vanilkou

Recept na rýžový nákyp s vanilkou a ovocnou omáčkou (pro 4 osoby)

1 vanilkový lusk, 1 litr mléka, 200 g rýže, 75 g pískového cukru, 4 plátky želatiny, čtvrt litru šlehačky, 40 g oloupaných na plátky nakrájených mandlí

Na omáčku – čerstvé nebo mražené maliny, ostružiny, jahody, cukr podle chuti, lžíce škrobové moučky, trocha citrónové šťávy

Jak budeme postupovat

Vanilkový lusk rozřízneme a vnitřek důkladně vyškrábeme přímo nad mlékem. Použijeme i všechna zrníčka. Necháme přejít varem a přisypeme rýži, cukr a za stálého míchání vaříme, než rýže změkne. Pokud se rýže připaluje, tak na posledních deset minut vypneme plotnu a rýži pod pokličkou necháme dojít.

Želatinu namočíme do studené vody, po naboptnání vodu vymačkáme a za stálého míchání želatinu v kastrolku rozpustíme. Nevaříme!! Vmícháme k teplé rýži spolu se šlehačkou, kterou jsme si ušlehali do tuha a přisypeme tenké lístky oloupaných mandlí.

Hotovou rýži plníme do pudinkových formiček nebo do větší ozdobné formy, které si lehce vymažeme máslem a dáme ztuhnout do chladna. Před vyklopením formičky na chviličku ponořte do horké vody.

Omáčku si připravíme tak, že ovoce rozmačkáme nebo rozmixujeme, necháme přejít varem se lžící škrobové moučky a cukrem podle chuti. Dochutíme citrónovou šťávou. Ztuhlý rýžový nákyp vyklopíme na talíř a přelijeme ovocnou omáčkou.

Recept na sněhové koule s vanilkovým krémem (pro 4 osoby)

Půl litru mléka, 1 pudinkový prášek - vanilkový, 2 žloutky, 4 lžíce cukru, 2 bílky, 1 a půl dl šlehačky, strouhaná čokoláda na zdobení

Jak budeme postupovat

V mléce rozmícháme pudinkový prášek a uvaříme podle návodu na pytlíku. Žloutky a 2 lžíce cukru rozšleháme s trochou pudinkové omáčky a vmícháme. Při chladnutí občas promícháme a nakonec přidáme našlehanou šlehačku. Poté dáme vařit 1 litr vody.

Bílky vyšleháme na hodně tuhý sníh, přisypeme 2 lžíce cukru a ještě jednou vyšleháme. Na vařící vodu pomocí lžíce vkládáme sněhové koule a pomalu vaříme asi 3 minuty. Hotové koule vytáhneme pomocí lžíce s dírami a necháme vychladit. Studený vanilkový krém rozšleháme, rozdělíme na hluboké talíře, sněhové koule položíme na krém a zdobíme čokoládovými hoblinkami.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies